Noord-Veluwe

San Ibisas met kunst van Anneke van der Molen winnaar Winterlichte Etalages 2022

De jury en winnaars voor de mooiste etalage van 2022
De jury en winnaars voor de mooiste etalage van 2022 © Nunspeet uit de Kunst
NUNSPEET - Ook dit jaar weer werd er tussen Sinterklaas en het nieuwe jaar in veel etalages van Nunspeetse winkels kunst van lokale kunstenaars tentoongesteld. De etalage die de kunst het mooist geïntegreerd heeft, wint de wisselbeker. De jury, bestaande uit Mark van de Bunte, Rob Lamper en Erik Stotijn, heeft besloten dat San Ibisas met de kunst van Anneke van der Molen de winnaar is van de editie 2022.
In 26 etalages werd dit jaar kunst tentoongesteld. De kunst had een divers karakter, er waren schilderijen en tekeningen te zien, maar ook beeldhouwwerken, tiffany, textielkunst, keramiek, digitale kunst en zogenaamde mixed media. Hoewel het de opdracht was om de kunst zo mooi mogelijk te integreren in de etalage, zag de jury tot zijn teleurstelling dat in een aantal etalages het werk van de kunstenaar bijzaak was. ‘Er was daar geen sprake van enige cohesie tussen ondernemer en kunstenaar. Soms verdween de kunst in bepaalde etalages zelfs in het niet’, aldus Erik Stotijn in het juryrapport. Gelukkig kon de jury ook concluderen dat in een tiental etalages de hechte samenwerking tussen winkel en kunstenaar goed zichtbaar was. Uiteindelijk werden er drie etalages genomineerd om er vandoor te gaan met de wisselbeker.

Genomineerden

De genomineerde etalages waren die van Meijers Mode & Intersport met de kunst van Hannie Elzerman, Bruna met de kunst van Irma Nelck en San Ibisas met de kunst van Anneke van der Molen. Wat betreft de etalage van Meijers Mode & Intersport met de kunst van Hannie Elzerman was de jury onder indruk van de smaakvolle winterse sfeer die werd gecreëerd. De etalage van de Bruna met de kunst van Irma Nelck vond de jury erg feestelijk voor jong en oud, en uitstekend bij het thema ‘kerstmis’ passen. Maar uiteindelijk werd besloten, na stevige discussie, dat de kleurrijke en sfeervolle presentatie van San Ibisas met de kunst van Anneke van der Molen de winnaar werd. Het schilderij van Anneke van der Molen trok veel aandacht naar de etalage toe en daarnaast werden de producten van de winkel sfeervol gepresenteerd. Deze harmonische presentatie werd door de jury als het mooist van alle etalages bevonden.
De etalage van de Bruna met de kunst van Irma Nelck.
De etalage van de Bruna met de kunst van Irma Nelck. © Nunspeet uit de Kunst

Winnaars

San Ibisas met Anneke van der Molen neemt de wisseltrofee over van Optiek Kahle, die vorig jaar met de kunst van Bep Pontsteen de winnende etalage had. Het jaar daarvoor was de winnaar kledingzaak Maggie May met de kunst van Aartje van Geenen. De jury hoopt in de toekomst nog veel meer kunstzinnige etalages te kunnen zien. Erik Stotijn in het juryrapport:’WinterLichte etalages Nunspeet is een waardevol initiatief dat zeker door moet gaan, al was het alleen maar om te laten zien dat Nunspeet nog steeds een kunstenaarsdorp is!’