Rivierengebied

Een ode aan het Fruitcorso Tiel komt in 2023 in de binnenstad

Artist impression Versteend Fruit Tiel
Artist impression Versteend Fruit Tiel © Gemeente Tiel
TIEL - In 2023 komt er een groot corsokunstwerk van gekleurde glasmozaïeksteentjes op het Hoogeinde in Tiel. Het wordt een ode aan het Fruitcorso Tiel. Het kunstwerk heet ‘Versteend Fruit’, heeft een plateau van 15 bij 6 meter en is 50 centimeter hoog. Het is opgebouwd uit een staalconstructie met dikke glasplaten. Daarop gaan twaalf corsoclubs glasmozaïeksteentjes plakken in motieven van het Fruitcorso. Met het kunstwerk wordt het Fruitcorso permanent zichtbaar in de Tielse binnenstad.

Uniek en wereldberoemd

Het Fruitcorso Tiel en alle evenementen die erbij horen, trekken jaarlijks meer dan 80.000 bezoekers. Het is uniek; nergens ter wereld worden zulke prachtige corsowagens vervaardigd van zaden, groenten en fruit. In 2013 werd het bekroond tot Cultureel Erfgoed. Eind 2021 is het, als onderdeel van de Nederlandse corsocultuur, bijgeschreven op de Representatieve Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid (UNESCO). Het Fruitcorso is echter maar één weekend per jaar zichtbaar terwijl het zo belangrijk is voor de regio in het algemeen en Tiel in het bijzonder. Er is zoveel om trots op te zijn. De corsoclubs en hun vele vrijwilligers vinden het belangrijk om hun werk, dat nauwelijks zichtbaar is en in de corsohallen plaatsvindt, permanent in de binnenstad van Tiel te showen.

Twaalf corsoclubs leggen glasmozaïeken

In het tweede kwartaal van 2023 worden 42 glasplaten verdeeld over de corsoverenigingen. Zij zetten hun meesterplakkers in om het mooiste resultaat te boeken. Elke club krijgt zijn eigen glaspanelen en maakt daarop mozaïeken met glazen steentjes in talloze kleuren en vormen. Het eindresultaat zal elementen hebben van twaalf historische corsowagens. Langs de randen van het plateau komen lange houten zitbanken. Het wordt ijzersterk; er wordt gebruikgemaakt van speciale kit die zich hecht aan het glas en aan de steentjes. Alles komt muurvast te zitten. Ook ’s avonds zal het er prachtig uitzien, omdat het gehele plateau van onder de glasplaat wordt verlicht. De clubs gaan actief op zoek naar nieuwe vrijwilligers die mee willen werken aan deze glasmozaïeken. Uitgangspunt is daarbij dat elke corsoclub óók gaat proberen om mensen te vinden onder de groep ‘Nieuwe Nederlanders’. Versteend Fruit wordt zo ook een project dat sociale verbinding centraal stelt. De hoop is dat deze nieuwe vrijwilligers later ook mee gaan werken aan de bouw van de corsowagens. Want ook daar zijn nieuwe vrijwilligers hard nodig.

De handen ineen

Het corsokunstwerk is mogelijk dankzij de inzet, bijdrage en samenwerking van diverse partijen. Het is een idee van beeldend kunstenaars Caro Agterberg en Gera van der Leun. Gera is ook de drijvende kracht achter Vlindertuin de Zindering. Winkeliersvereniging Hart van Tiel, gemeente Tiel, FruitDelta Rivierenland en het Regionaal Investeringsfonds en uiteraard de corsoverenigingen sloegen hiervoor de handen ineen. Hart van Tiel koos de locatie op het Hoogeinde om daarmee dat deel van de stad op te waarderen. Gert-Jan van Ingen, binnenstadmanager van Hart van Tiel: “De meeste ondernemers willen investeren in de stad en beseffen dat stilstand achteruitgang is. Als Tiel aantrekkelijke objecten toevoegt aan de stad wordt het publiek uitgedaagd om ons met een bezoekje te vereren. Wij waarderen het dat de gemeente in de binnenstad investeert en willen daarin graag een rol spelen.”

Meer sfeer, groen en beleving in de binnenstad

In 2023 wordt in de binnenstad een start gemaakt met de vervanging van het riool. De binnenstad krijgt meteen een metamorfose met meer ruimte voor groen en beleving. Alles zal medio 2024 klaar zijn. Wethouder Frank Groen: “Het kunstwerk zal bijdragen aan meer sfeer, maar vooral aan meer belevingsruimte. Het Hoogeinde is daarin een belangrijke hoek met daarop dit grote kunstwerk ter ere van alle corsovrijwilligers en gemeenten die meedoen aan het Fruitcorso Tiel. Wij zijn hen enorm dankbaar daarvoor. Op deze plek stond voorheen het kunstwerk Beestenbende, dat nodig een opknapbeurt moest krijgen. De figuren, de Vrienden van Flipje, zijn erg populair als speelobject voor kinderen. Beestenbende komt weer terug op een prominente plek in de Waterstraat. En daarmee heeft onze binnenstad straks twee prachtige kunstwerken waarop iedereen mag zitten en spelen!”