Rijk van Nijmegen

Nijmegen gaat JA/JA-sticker invoeren: alleen nog mét sticker reclamefolders in de brievenbus

Met een opt-in systeem ontvang je alleen ongeadresseerd reclamedrukwerk als je een JA/JA-sticker op je brievenbus hebt.
Met een opt-in systeem ontvang je alleen ongeadresseerd reclamedrukwerk als je een JA/JA-sticker op je brievenbus hebt. © RN7
NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen wil per februari 2024 een zogenaamde JA/JA-sticker voor ongeadresseerde reclamefolders gaan invoeren. Dat betekent een zogenaamd opt-in systeem waarbij alle Nijmegenaren die géén sticker plakken geen ongeadresseerde reclamefolders in de brievenbus mogen krijgen, enkel huis-aan-huisbladen. De gemeenteraad drong hierop aan afval te verminderen en zuiniger om te gaan grondstoffen. Er lijkt dan ook voldoende steun voor het voorstel te gaan zijn.

700 ton minder reclamefolders bij het oud papier

Nijmegen is zeker niet de eerste gemeente die deze ‘duurzame’ stap zet. “Met de JA/JA-sticker voorkomen we verspilling van papier, inkt en energie voor productie en transport van folders en verminderen we de hoeveelheid folderafval”, laat het college weten. “Huishoudens zonder sticker krijgen volgens Stichting Milieu Centraal gemiddeld 20 folders per week en 26 kilo per jaar. Het reclamedrukwerk dat deze huishoudens ontvangen wordt lang niet altijd gelezen en belandt vaak ongebruikt bij het oud papier of restafval. Volgens landelijk onderzoek gaat maar ongeveer een derde deel van de Nederlanders die nu geen sticker hebben een JA/JA-sticker plakken. Als je hiervan uitgaat, belanden er in Nijmegen ruim 700 ton minder reclamefolders bij het oud papier.”

Huidige stickers

Nijmegenaren die wél reclamefolders willen blijven ontvangen, moeten dus een JA/JA-sticker op de brievenbus gaan plakken. Het nieuwe systeem geldt niet voor huis-aan-huisbladen, zodat gemeentelijk en lokaal nieuws toegankelijk blijft zonder actie te hoeven ondernemen. Voor mensen die geen folders én geen huis-aan-huisbladen willen ontvangen, blijft de NEE/NEE-sticker bestaan. De NEE/JA-sticker mogen mensen op de brievenbus laten zitten, maar heeft als gevolg van het nieuwe systeem dezelfde werking als het plakken van géén sticker op de brievenbus.

“Wel proactief verstrekken”

Stadspartij Nijmegen was en blijft niet enthousiast over de invoering van een JA/JA-sticker, maar accepteert dat het een ‘gelopen race’ is. “Het zal wel van de nieuwe tijd zijn”, zegt fractievoorzitter Wendy Grutters. “Een van onze bezwaren was dat er best veel sportverenigingen de kas konden spekken met het ophalen van oud papier, maar dat zijn er nu wel al veel minder geworden.” Dat de gemeente vooralsnog de stickers van plan is enkel beschikbaar te stellen ‘via de bestaande gemeentelijke verspreidingspunten en website’ vindt Grutters niet proactief genoeg. “Op het moment dat je dit gaat invoeren, moet je tijdens zo’n overgangsperiode iedereen een sticker in de brievenbus aanbieden. Dat kan prima verspreid worden met De Brug, bijvoorbeeld. Dat is wel zo vriendelijk, zeker naar ouderen toe.” Grutters zelf gaat hem in ieder geval op de brievenbus plakken. “Ik wil gewoon foldertjes ontvangen.”