Rijk van Nijmegen

Meerderheid raad vóór nieuwbouw zwembad en sporthal op locatie Jan Massinkhal

Het lijkt erop dat de huidige Jan Massinkhal vervangen gaat worden voor een nieuwe sporthal met zwembad.
Het lijkt erop dat de huidige Jan Massinkhal vervangen gaat worden voor een nieuwe sporthal met zwembad. © Google Street View
NIJMEGEN - Het lijkt erop alsof een meerderheid van de raad zich kan vinden in de voorkeur van het college om het nieuwe zwembad dat in de Winkelsteeg gerealiseerd gaat worden te combineren met de sporthal van de Jan Massinkhal op de huidige locatie van dat complex. Dat betekent dat de huidige Jan Massinkhal halverwege 2025 gesloopt zou worden, zodat er in 2027 een nieuwe gecombineerde sporthal en zwembad kan staan.

Drie locaties

Het nieuwe zwembad moet de huidige zwembaden Dukenburg en Nijmegen-West vervangen. Omdat de Winkelsteeg herontwikkeld wordt als woon- en werklocatie en centraal gelegen is, was dit de plek waar het nieuwe zwembad moest komen. Daarvoor werden drie verschillende locaties overwogen: naast de locatie van de Jan Massinkhal ook het parkeerterrein aan de Boekweitweg en park Winkelsteeg (sportveld aan Vossendijk). Wat het college betreft zijn die eerste twee locaties het meest geschikt, maar is de Jan Massinkhal uiteindelijk de beste locatie. Dit onder andere omdat de huidige sporthal toch een keer aan vernieuwing toe gaat zijn. GroenLinks, D66, Stadspartij Nijmegen en PvdA lijken zich in die keuze te kunnen vinden.

Huurders

Van andere partijen klinken kritische geluiden. Bijvoorbeeld omdat voor de plannen op deze locatie een flink stuk groen moet wijken. Maar ook omdat het betekent dat er een overgangsperiode komt waarin voor alle huurders van de Jan Massinkhal een vervangend onderkomen gevonden moet worden. Verschillenden daarvan spraken onlangs in op het Stadhuis om hun zorgen hierover kenbaar maken. Hoewel wethouder Jean-Paul Broeren (Stadspartij Nijmegen) er niet al hun zorgen over continuïteit, versplintering en gemaakte investeringen kan wegnemen, zegt hij wel toe dat voor iedereen een passende oplossing gezocht gaat worden. D66 geeft die belofte wellicht via een motie vast te willen laten leggen. Over de onduidelijkheid die er nu leeft onder de huurders die gebruikmaken van de Jan Massinkhal, zegt Broeren het volgende: “We kunnen nog niet met ze in gesprek, want we weten nog niet wat de gemeenteraad gaat besluiten. Het kan ook niet doorgaan op deze locatie.”

IJsbaan

CDA, VVD en GewoonNijmegen.NU beschouwen het als een gemiste kans dat het college er niet voor kiest om ook een ijsbaan ter vervanging van het Triavium mee te nemen in de plannen voor het nieuwe zwembad. De huidige ijsbaan kent dure technische problemen en wordt geconfronteerd met een fors gestegen energierekening. Suggesties voor de huidige accommodatie zijn dat deze herontwikkeld kan worden, mogelijk als onderkomen voor de brandweer. Het is allemaal geen optie, wat wethouder Noël Vergunst (GroenLinks) betreft. “Daar zal de komende 10 jaar niets herontwikkeld worden. Er is sprake van een andere eigenaar dan de gemeente met een heel lucratief huurcontract zonder enige prikkel om dat vroegtijdig te beëindigen.”