Achterhoek

Vuurwerkbranche hoopt op een topjaar na coronastilte

Vuurwerkbranche hoopt op een topjaar na coronastilte
Vuurwerkbranche hoopt op een topjaar na coronastilte © REGIO8
LICHTENVOORDE - Na twee nagenoeg vuurwerkloze jaarwisselingen in coronatijd maken handelaren zich op voor een knallend en sierlijk Nieuwjaar. Het algehele vuurwerkverbod is geschrapt en hoewel niet alle beperkingen zijn geschrapt, merken verkopers in de Achterhoek dat er genoeg vraag is.
“Als ik vorig jaar zag wat er met een verbod werd afgestoken, verwacht ik dat iedereen dit jaar weer samen is en buiten op straat staat”, zegt vuurwerkverkoper Lars Peters, eigenaar van Festival. “En zo hoort het ook te zijn, vind ik.” Leo Groeneveld is algemeen directeur van vuurwerkimporteur Lesli uit Lichtenvoorde. Hij merkt dat vuurwerkwinkels flink inslaan voor de aanstaande verkoop: “Op dit moment zitten we zeker boven de twintig procent aan meerverkoop. Dat wil nog niet echt iets zeggen over het einde van het jaar, maar het wil wel zeggen dat iedereen enthousiast is.”
Voor Festival is deze jaarwisseling van extra belang. Peters investeerde vorig jaar in vuurwerkbunkers, maar kon door het verbod uiteindelijk niks verkopen. “Toen heeft het ons aardig wat centjes gekost aan investeringen, terwijl we er niks aan verdienden. Dit jaar gaat het tot nu toe allemaal door, daar zijn we heel blij mee. We hebben een goede voorraad en dan hoop ik op een goed seizoen. Dat iedereen ook weer lekker mag knallen buiten.”

Grondbloemen mogen weer

Vorig jaar mochten consumenten alleen met zogenaamd F1-vuurwerk zoals knalerwtjes het nieuwe jaar ingaan. Deze jaarwisseling is ook F2-vuurwerk weer toegestaan, zoals grondbloemen. Groeneveld is naast directeur bij Lesli ook voorzitter van de landelijke belangenvereniging voor vuurwerkhandelaren, Pyrotechniek Nederland. Hij snapt dat de overheid reguleert: “Maar wat wel pijn doet en heel erg stoort, is dat ons siervuurwerk te veel gerelateerd wordt aan illegaal vuurwerk en de ellende daaromheen.”

Verkoop van start

Peters maakt zich met Festival inmiddels klaar voor 29, 30 en 31 december, als hij eindelijk vuurwerk kan gaan verkopen. “We zijn weer aan het bouwen en aan het vullen”, zegt de eigenaar. “Ik hoop dat het doorgaat en dat we met z’n allen kunnen feestvieren en genieten.”