Arnhem en omstreken

Nieuwe moskee wordt 'architectonische parel' en moet wekelijks klinken

Leden van de Islamitische Unie bij de gemeenteraadsvergadering
Leden van de Islamitische Unie bij de gemeenteraadsvergadering © Omroep Gelderland
ARNHEM - De nieuw te bouwen moskee aan de Westervoortsedijk moet een ‘architectonische parel’ worden waarin ‘de omgeving wordt meegenomen in het ontwerp’. Vanaf de minaret moet eens per week een oproep klinken ‘die aan de geluidsnorm’ voldoet.
Dat zegt fractievoorzitter Yildirim Usta van DENK.
De moskee komt op een stuk grond aan de Westervoortsedijk. Ondernemers zagen de gewilde kavel vorige week woensdag aan hun neus voorbij gaan tijdens de raadsvergadering waarin de gemeenteraad akkoord ging met het aanpassen van het bestemmingsplan voor die grond. Het stuk land was aanvankelijk bedoeld als bouwgrond voor bedrijven.
Vier oppositiepartijen stonden minder te juichen om de komst van het gebedshuis. Alleen VVD, SP, FvD en PVV stemden tegen.

‘Niet te verkopen’

De PVV betwist dat het maatschappelijk belang gediend zou zijn met de komst van een grote moskee aan de Rijn. Volgens Coen Verheij van de PVV heeft het gemeenschapshuis alles van doen met een 'ideologie die met geweld overheersing wil bereiken.' De SP stelt vragen bij de financiering. De partij wilde van de wethouder weten of uitgesloten kan worden dat er geen geld uit het buitenland wordt gestoken in het gebedshuis. Volgens de wethouder volgt de gemeente ‘de landelijke lijn’ en moet de moskee twee keer een onderzoek doorstaan.
Forum voor Democratie vindt het ‘niet te verkopen’ dat de grond niet wordt gebruikt voor woningen of bedrijven, terwijl 150 huishoudens rondom de Schaapsdrift te maken krijgen met de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg). De VVD stelde dat ondernemers ‘een moord zouden doen’ voor de gewilde grond. Tijdens een eerdere gemeenteraadsvergadering tekende zich al een meerderheid af vóór het plan.

Geluid minaret

De Arnhemse Ouderenpartij 'maakt zich wel een beetje zorgen over de minaret’, aldus Nico Wiggers van die partij. “En dan vooral het aantal decibellen dat daaruit komt in relatie tot het woonzorgcentrum dat er op steenworp afstand ligt." Toch stemt de Arnhemse Ouderenpartij in met het voorstel.
Wiggers kijkt met belangstelling uit naar geluidsmetingen: "Ik heb aan de griffier gevraagd of wij een masterclass kunnen krijgen van de Nederlandse Stichting Geluidshinder over geluid en over hinder. Dat is niet alleen onderwerp van gesprek geweest rondom de moskee en de minaret, maar ook rondom allerlei evenementen."
In gesprek met streekomroep RTV Connect vertelt Usta dat het gebedshuis een ‘architectonische parel’ moet worden. “Daarin moet de omgeving worden meegenomen in het ontwerp.” Usta zegt de zorgen over het geluid wel te begrijpen, maar zorgen over geluidsoverlast van de minaret zijn volgens hem onterecht.
“Het zal zeker meevallen; gewoon wat de wet toestaat. Niet meer, misschien wel minder. Wij houden van onze ouderen. Wij zorgen zeker dat onze ouderen daar geen last van zullen hebben.” Usta vertelt dat op andere plaatsen waar een moskee gebouwd werd bijvoorbeeld geluidstests werden gedaan door een speaker op een hijskraan te laten klinken.

Drie minuten per week

“Daar stond ik dan bij. Dat was een heel aangenaam soort radiogeluid. Het gaat hier om één keer per week. Vrijdag is bij ons de belangrijkste dag van de week. Het zou leuk zijn als we de oproep voor het vrijdaggebed kunnen doen. Dat duurt drie minuten. Met uitzondering van twee islamitische feestdagen per jaar.”
"Het punt is niet dat het helemaal in Arnhem Zuid gehoord kan worden. Het wordt geen oorverdovende sterkte waar de buurt echt last van kan ondervinden. Je hoort het alleen als je bij de moskee staat. De intentie van de moskee is niet om tot last te zijn. Alle overlast die zou voorkomen te kunnen worden willen we voorkomen."
Nu de weg vrij is voor de komst van de moskee kan Usta alvast dromen over hoe die 'architectonische parel' er uit kan gaan zien. "In Amsterdam heb je de Westermoskee waar de omgeving qua bouwstijl is meegenomen. Daar is de Amsterdamse school op toegepast met donkere bakstenen. Je zou hier kunnen denken aan een industriële omgeving, dus staal en hout.”
Na afloop van de raadsvergadering kwam het moskeebestuur bijeen om te vieren, vertelt voorzitter van de Ayasofya moskee Bahaeddin Budak. "Nu is de weg vrij om na te denken over hoe de moskee er uit gaat zien. We gaan met architecten in gesprek over het ontwerp, maar dat doen we pas als het onherroepelijk is. Wij willen graag met de mensen in de buurt in gesprek en samen met stichting Westervoortsedijk nadenken over het verdere verloop."