Achterhoek

Doetinchem gaat voor vier dagen plezier op natuurijs

Doetinchem gaat voor vier dagen plezier op natuurijs
Doetinchem gaat voor vier dagen plezier op natuurijs © REGIO8
DOETINCHEM - Met de lage temperatuur wordt op natuurijsbanen in de Achterhoek hard gewerkt om de komende dagen te kunnen schaatsen. Bij Sportpark Zuid in Doetinchem groeit de ijslaag centimeter voor centimeter aan en hopen ze donderdag de poorten te kunnen openen.
“-7 graden is wel een mooie temperatuur, maar het ijs is nu nog niet dik genoeg, vandaar dat we nog even moeten wachten”, vertelt bestuurslid en ijsmeester Gerard Bovenmars van vereniging IJD'69, verantwoordelijk voor de ijsbaan op Sportpark Zuid. Hoewel de temperatuur de afgelopen dagen al ver onder het vriespunt kwam, is de baan nog niet gebruiksklaar. Er ligt nu een laag van ongeveer vier centimeter ijs, niet voldoende om veel mensen te laten schaatsen. “Andere jaren gingen we de binnenkant doorzagen en lieten we het water onder het ijs vandaan lopen, maar dan krijg je ook geen aangroei meer van het ijs", legt Bovenmars uit. "Dus daarmee wachten we nog een dag.”
Ook in onder meer Gendringen en Laag-Keppel staan banen onder water. De eerste schaatsbaan van de Achterhoek die opengaat wordt de Doetinchemse niet, nu de wonderbaan in Winterswijk dinsdag als eerste open ging in deze vorstperiode. “De meeste banen, behalve Winterswijk, hebben toch nog een laagje water op het ijs of asfalt liggen", verklaart de Doetinchemse ijsmeester, die het niet als een wedstrijd ziet. “Nee dat ligt bij ons niet zo, we willen liever goed ijs hebben.”

Blijdschap

Doetinchemse schaatsliefhebbers moeten volgens Bovenmars tot donderdag geduld hebben. Tot zijn blijdschap ziet hij dat de mensen weer enthousiast zijn en graag het ijs op willen. “Er zijn altijd oudere leden die graag rondjes willen rijden", vertelt de voorzitter van IJD'69. "Maar ook de jeugd vindt het hartstikke fijn, dat merk je wel.” De IJsmeester hoopt de baan na donderdag in ieder geval tot zondag open te kunnen houden: “Voor ons kan het nu beginnen.”