Rijk van Nijmegen

Krijgt Nijmegen een Huis voor Jeugdpodiumkunsten? Gemeente onderzoekt aankopen Theater Badhuis

Theater Het Badhuis is nu nog eigendom van theatergezelschap Kwatta.
Theater Het Badhuis is nu nog eigendom van theatergezelschap Kwatta. © Google Street View
NIJMEGEN - Mogelijk wordt Theater Het Badhuis aan de Daalseweg door de gemeente aangekocht om er een Huis voor Jeugdpodiumkunsten van te maken. Het gebouw is nu in eigendom van theatergroep Kwatta, maar die vecht voor haar voortbestaan en kwam zelf naar de gemeente met het voorstel om het theater te verkopen. Adviesbureau Blueyard onderzocht verschillende scenario’s en adviseert voor dit scenario te gaan, waarbij Kwatta nog twee jaar ten dele van het pand gebruik kan blijven maken.

Drie scenario’s

Blueyard onderzocht na het voorstel van Kwatta drie verschillende scenario’s. In het eerste scenario zou de gemeente het pand kopen en werd Kwatta hoofdhuurder en kan men in periode waarin de theatergroep geen activiteiten heeft het pand verhuren aan andere (culturele) instellingen. Het tweede scenario behelst dat Kwatta nog 1 of 2 jaar samen met anderen gebruik zou mogen maken van het pand en de gemeente het daarna een bestemming geeft als huis voor een nieuw jeugdtheatergezelschap. Het scenario dat nu de voorkeur krijgt om verder te onderzoeken, is het derde scenario waarin het Badhuis nadat Kwatta er nog twee jaar samen met anderen gebruik van mag maken een Huis voor de Jeugdpodiumkunsten wordt.

Voorkeursscenario

De activiteiten van het Huis voor de Jeugdpodiumkunsten en die van Kwatta worden in die twee jaar strikt gescheiden gehouden. Blueyard geeft aan dat hier de meeste energie op zit bij de (mogelijke) partners, zoals het Netwerk Jeugdpodiumkunsten, een samenwerkingsverband van professionele aanbieders van jeugdpodiumkunsten uit Oost-Nederland. “Dit scenario biedt daarnaast ruimte voor nieuwe makers die de komende jaren kunnen toewerken naar bijvoorbeeld een nieuw jeugdtheatergezelschap of collectief van makers”, voegt het college toe.

Gevolgen voor Kwatta

De keuze voor het verder uitwerken van dit scenario wordt gemaakt in overleg met Kwatta. “Het betekent wel wat voor hen, want ze zijn dan geen hoofdhuurder meer”, zegt wethouder Noël Vergunst (GroenLinks). “Na twee jaar kunnen ze eventueel ook nog een rol spelen in het Huis voor Jeugdpodiumkunsten, mits ze dan tenminste wel een subsidie weten te krijgen vanuit de Culturele Basis Infrastructuur (BIS). Tot die tijd is ruimte in ons budget om subsidie te verlenen. Zo krijgen ze nog even de tijd om de aanvraag voor de rijkssubsidieregeling te regelen.”

Geen definitieve keuze

De verdere verkenning van het scenario betekent nog geen definitieve keuze, benadrukt de wethouder. “We gaan in gesprek met het netwerk op het gebied van jeugdtheater om te kijken of zij dit ook zien zitten. Dan moeten we als gemeente ook nog kijken of we ook daadwerkelijk bereid zijn om tot aankoop van het theatergebouw over te gaan, want er zitten natuurlijk wel financiële consequenties aan.”