Rivierengebied

Studio Tiel moet sluiten, maar hoe zit het met de andere winkels?

TIEL - Studio Tiel aan de Nieuwe Tielseweg sluit vanaf 1 januari zijn deuren. De studio in Tiel is jaren lang het thuishonk geweest voor diverse bands die daar oefenden en muziek opnamen.
In 2020 heeft de toenmalige eigenaar, de heer Van Sliepen, het terrein inclusief vastgoed verkocht aan projectontwikkelaar Kabalay Holding die daarna de nieuwe verhuurder werd. Volgens Jerick Bliekendaal, eigenaar van de studio, heeft de nieuwe eigenaar van het terrein na de koop de huur van enkele andere ruimten direct opgezegd. Nu het 5-jarige huurcontract met Studio Tiel is verlopen, willen ze de ruimte zelf gaan gebruiken voor uitbreiding van hun supermarkt Kabalay Anatolia waar ze ook eigenaar van zijn en die ook op het zelfde terrein zit.

Netjes verlopen

Durmushan Kabalay mede eigenaar van Kabalay Holding is van mening dat alles netjes verlopen is. Nadat hij het terrein had gekocht mocht Studio Tiel nog 2 jaar blijven zitten en is de huur een jaar van te voren opgezegd. De ruimte waar de studio gevestigd is, is gebouwd in een loods die daar eigenlijk niet geschikt voor is. De loods willen ze gaan gebruiken als opslag voor de supermarkt.

Andere huurders ook slachtoffer

Bliekendaal denkt dat de andere huurders, Woon- en Verfspecialist Henk van Wijk en fietsenwinkel Style Cyclus, straks ook slachtoffer worden omdat de huur wordt opgezegd. Volgens hem wil de eigenaar van het terrein het pand gebruiken om een enorme Turkse supermarkt neer te zetten.
Rens Dingemans, mede eigenaar van fietsenwinkel Style Cyclus spreekt dit tegen. Zij hebben nog voor meerdere jaren een huurcontract en er is geen sprake van dat deze wordt opgezegd. Ook Wim Verbeek, bedrijfsleider van de Woon- en Verfwinkel, is een andere mening toegedaan. Volgens hem is het niet aan de orde dat zij daar ook weg moeten.

Nieuwbouw appartementen

Ook Kabalay ontkent dat de winkels moeten verdwijnen. “Wat er in de toekomst gaat gebeuren is nog niet bekend en hangt af van het visie plan nieuwbouw van de gemeente”, aldus Kabalay. Zijn bedrijf kan een rol spelen in de ontwikkeling van het terrein. Mogelijk komen er nieuwbouw appartementen met daaronder winkels waar fietsenwinkel Style Cyclus en de Woon- en Verfspecialist gehuisvest kunnen worden.

"Niet zomaar te verplaatsen"

Teleurstelling bij Bliekendaal, hij ziet het niet zitten om een ander pand te betreden in Tiel. De loods is van binnen helemaal aangepast met onder meer matrassen om er voor te zorgen dat het goed geïsoleerd is en er een goede akoestiek voor bands is. “Dit is niet zomaar te verplaatsen”, aldus Bliekendaal.

Eerder stoppen

De huur liep nog tot 1 juni 2023, maar Bliekendaal heeft besloten om eerder te stoppen zodat hij meer tijd heeft om zijn spullen weg te halen. Tevens heeft hij met de eigenaar de deal gesloten dat als hij eerder weggaat, de ruimte niet in originele staat hoeft worden opgeleverd.
Overigens gaat hij niet bij de pakken neerzitten, hij heeft een nieuwe andere uitdaging gevonden, en is buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (BABS) geworden. Vanaf januari wil hij mensen gaan trouwen.