Rivierengebied

De ‘Vuurwerkbus’ is terug van weggeweest

De ‘Vuurwerkbus’ is terug van weggeweest
De ‘Vuurwerkbus’ is terug van weggeweest © SRC │ Mozaïek
BUREN - Na het vuurwerkverbod stoffen de jongerenwerkers van Mozaïek Welzijn de ‘vuurwerkbus’ weer af om op pad te gaan in de gemeenten uit onze regio: Buren, Tiel en West Betuwe. In de aanloop naar oud en nieuw gaan ze de straat open scholen langs om jongeren te informeren over het veilig en verantwoord omgaan met vuurwerk.
Zo praten ze met de jongeren over de combinatie alcohol en vuurwerk, over de gevaren van illegaal vuurwerk, maar ook over oudere mensen en dieren die bang zijn voor vuurwerk. SBY Weco uit Veenendaal steunt dit initiatief door maar liefst 750 vuurwerkbrillen en aansteeklonten te doneren. Jongerenwerker Vincent Steur: “Ik sprak met een jongere over de vuurwerkbus en hij vertelde dat zijn vader werkt bij een van de grootste vuurwerkdistributeurs van Nederland. De jongere heeft ons met dit bedrijf in contact gebracht en SBY Weco reageerde enthousiast en bood direct de brillen en lonten aan. We zijn hier super blij mee!”

20% kindervuurwerk onveilig

Het zijn niet alleen pubers en opgeschoten jeugd die graag met vuurwerk in de weer zijn. Dat geldt ook voor jongere kinderen. Daarom is het van belang om ook die categorie te wijzen op de gevaren van vuurwerk. Pas geleden maakte de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) bekend dat een vijfde van het F1-vuurwerk, in de volksmond ''kindervuurwerk'', moet worden afgekeurd. F1-vuurwerk is verboden voor kinderen onder de twaalf jaar oud. Slechts weinig mensen weten dat, ziet het ministerie voor Infrastructuur en Waterstaat. Daarom heeft ze onlangs de landelijke campagne: 'Kindervuurwerk bestaat niet' gelanceerd.

Verboden vuurwerk

Het afsteken van een sterretje lijkt onschuldig, maar niets is minder waar: 47% van de jonge vuurwerkslachtoffers raakte afgelopen jaar gewond door F1-vuurwerk, de categorie waar de bekende sterretjes onder vallen. F1-vuurwerk is mede daarom verboden voor kinderen onder de twaalf jaar oud. Maar weinig mensen weten dat, ziet het ministerie voor Infrastructuur en Waterstaat. Het ministerie en VeiligheidNL, het kenniscentrum voor letselpreventie, pleiten samen voor het terugdringen van het aantal vuurwerkongevallen. Het ministerie start daarom dit jaar de bewustwordingscampagne ‘Kindervuurwerk bestaat niet’.

Waarschuwende functie

Vincent vertelt dat ze vooral niet met het opgeheven vingertje langs de ontmoetingsplaatsen gaan. ‘We waarschuwen slechts, want we zijn niet per definitie tegen vuurwerk. We vinden wel dat we de jeugd erop moeten wijzen dat ze er veilig en verantwoord mee omgaan. Dus we gaan met ze in gesprek over hoe dat vooral wel kan.’ De vuurwerkbus rijdt langs verzamelplaatsen van jeugd. ‘We delen dan ook preventiemateriaal uit. En we wijzen de jongen op het gevaar van vuurwerk voor de omstanders. Uit onderzoeken en ziekenhuisopnames blijkt dat deze groep het meest te verduren heeft van vuurwerk.”
Een ‘onschuldig’ sterretje
Afgelopen jaar, toen er sprake was van een algeheel vuurwerkverbod, steeg het letsel door categorie F1-siervuurwerk, blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL. Want ook al gold er een vuurwerkverbod, F1-siervuurwerk (zoals sterretjes, grondtollen en fonteintjes) was wél toegestaan. 72% van de slachtoffers van F1 vuurwerk was afgelopen jaarwisseling jonger dan 15 jaar, waarvan bijna tweederde onder de 10 jaar. Voor VeiligheidNL en het ministerie aanleiding om de kennis over F1-siervuurwerk onder ouders van jonge kinderen te vergroten.

Besef van gevaar ontbreekt
F1-siervuurwerk afsteken is verboden voor kinderen onder de twaalf jaar. Martijntje Bakker, directeur VeiligheidNL: “Dit komt omdat een kind onder de twaalf jaar oud nog geen goed besef heeft van gevaar. Ook de motoriek is nog niet voldoende ontwikkeld om veilig met siervuurwerk om te gaan. Een ‘onschuldig’ sterretje kan tot wel 1100 graden worden.” Vivianne Heijnen, Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat waarschuwt hiervoor: “Siervuurwerk hoort voor veel mensen bij de jaarwisseling. Maar het zorgt ook elk jaar weer voor veel letsel en overlast, ook bij jonge kinderen. We moeten er alles aan doen om dit te voorkomen en de jaarwisseling zo veilig als mogelijk te laten verlopen. Geef geen enkele vorm van vuurwerk aan kinderen onder de twaalf jaar. Kindervuurwerk bestaat niet.”

Verantwoord knallen: zo mag het wel

Vanaf twaalf jaar is het toegestaan om F1-siervuurwerk te kopen en af te steken, maar dan wel op een veilige manier. Om oogletsel te voorkomen wordt geadviseerd om altijd een vuurwerkbril te dragen bij het kijken naar en het afsteken van dit soort vuurwerk. Een open vlam kan het product snel doen ontvlammen. Gebruik daarom waar mogelijk een aansteeklont. Lees vooraf de gebruiksaanwijzing en volg deze op. Voor oudejaarsvuurwerk, F2, geldt een minimumleeftijd van 16 jaar. Houd tijdens het afsteken afstand van mens en dier. Bij F1-siervuurwerk minimaal 1 meter en bij F2-siervuurwerk minimaal 8 meter. Overige tips over veilig vuurwerkgebruik staan op de website van de vuurwerkbranche: www.veiligvieren.nl.

Quiz

De dagen dat de vuurwerkbus door de wijken rijdt is niet volgens een dienstregeling. “De week voor de jaarwisseling zijn we actief,” kondigt Vincent aan. “We gaan zeker op oudejaarsdag de wijken in. Dat wordt heel goed ontvangen. We doen een quiz met leuke prijzen. Dus ik roep jongeren tussen de 10 en 23 jaar op om langs te komen als we in de buurt zijn.”