Rijk van Nijmegen

Minister Rob Jetten opent zonnedak in Ubbergen

Jeugdburgemeester Tess van Zuylen en Minister Rob Jetten
Jeugdburgemeester Tess van Zuylen en Minister Rob Jetten © Peter Hendriks
UBBERGEN - Als één van de allereerste deelnemers heeft Rob Jetten, toen nog Tweede Kamerlid, zich aangemeld bij Energiecoöperatie Hoog & Laag, een initiatief van enkele enthousiastelingen uit de regio. Na jaren van voorbereiding wordt er nu eindelijk duurzame energie opgewekt met behulp van zonnepanelen op De Kleine Dame, een bijgebouw van HAVO Notre Dame des Anges in Ubbergen. Samen met jeugdburgemeester Tess van Zuylen opende hij, nu als minister voor klimaat en energie, op zaterdag 10 december, niet geheel zonder risico, de met ijs bedekte installatie op het dak.

Het dak van boer Kroes

"Het is de eerste van twee daken die in beheer zijn van de Coöperatie. In Persingen zal over een jaar het dak van boer Kroes worden aangesloten, tenminste als netbeheerder Liander niet nóg meer vertraging veroorzaakt", aldus voorzitter Els Sonnemans. Zij vertelde verder over gesprekken met dak-eigenaren, zoals boeren, ondernemers en scholen, over hoeveel tijd dit kostte, over moeilijkheden met ongeschikte dakconstructies, over onwilligheid maar ook over heel veel positieve reacties.

Suggesties voor de minister

Een paar suggesties zijn aan minister Rob Jetten meegegeven, want we zien immers liever zonnepanelen op het dak dan in het veld. Zorg dat het geschikt maken van dakconstructies subsidiabel is. Laat Liander voorrang geven aan burgerinitiatieven zoals deze, zodat 1,5 jaar wachttijd tot het verleden behoort. Probeer de processen te vereenvoudigen, zodat vrijwilligers niet afhaken. En laat gemeentes pro-actiever zijn in het stimuleren van dergelijke initiatieven.
Maar men is blij met de nieuwe regelingen met verlengde termijnen en een beter tarief voor de geleverde elektriciteit. Dat opent perspectief voor andere daken (de Refter, het hoofdgebouw Notre Dame en een boerderij in Leuth hebben interesse). Ook andere dak-eigenaren zijn welkom, want de belangstelling bij burgers is nog steeds groot.

Educatie

De directeur van de HAVO ziet de plaatsing van de panelen als een gebaar naar de directe omgeving, waarmee de school een goede band wil behouden. Ook worden de panelen educatief ingezet. Leerlingen maken van dichtbij mee hoe energie duurzaam kan worden opgewekt. Daarom vraagt de school ook geen vergoeding voor het gebruik van het dak.
Minister Jetten benadrukte het doorzettingsvermogen van de lokale initiatiefnemers en erkende dat dergelijke kleinschalige projecten van groot belang zijn. Vervolgens beklom hij, samen met jeugdburgemeester Tess het spiegelgladde dak. Hier werd een schilderij van Niek Wijnands onthuld, als opening van het zonnedak. De zonnepanelen bleven achter in de laaghangende mist, wachtend op de zon.
Als openingshandeling werd een schilderij onthuld
Als openingshandeling werd een schilderij onthuld © Peter Hendriks