Achterhoek

Overkapping gerealiseerd tussen de kerk in Varsselder en 't Dorpshuus

Overkapping gerealiseerd tussen de kerk in Varsselder en 't Dorpshuus
Overkapping gerealiseerd tussen de kerk in Varsselder en 't Dorpshuus © REGIO8
VARSSELDER - In Varsselder is er een overkapping gemaakt tussen de kerk en 't Dorpshuus door middel van een corridor, gerealiseerd met subsidies en lokale sponsoring. Op deze manier hopen ze dat de kerk een belangrijke functie kan behouden in het dorp.
"Het kerkgebouw is heel beeldbepalend in een kern, met cultuurhistorisch en emotionele waarden. Die willen we graag in stand houden”, vertelt voorzitter dorpsbelangen Wim Klompenhouwer. “Dan moeten we wel iets bedenken zodat de kerk tot leven komt.” Wij denken ouderwets zoals vroeger van het kerkgebouw naar café mulder liepen. Denken wij weer ouderwets terug te kunnen van kerk naar kroeg, alleen de kroeg is nu ‘t Dorpshuus. We hebben er een hekel aan om nat te worden, vandaar deze overkapping."
Financieel is het project mogelijk gemaakt vanuit Leader Achterhoek, een Europees subsidieprogramma, gericht op het versterken van het platteland en lokale sponsoring. Volgens Klompenhouwer was dat niet de belangrijkste factor in de realisatie.  “Zeker de maatschappelijke betrokkenheid van de ondernemers, die maken dit mogelijk”, vertelt Klompenhouwer. “En ons grootste kapitaal de vrijwilligers.”

Betrokken bedrijf

Een van de bedrijven die erbij betrokken is geweest, is staalconstructiebedrijf Tiggelovend-Kok uit Etten. "Het is toch een maatschappelijk project hier in de regio", vertelt Patrick Teeuwsen van Tiggelovend-Kok. "Wij vinden dat als bedrijf ook belangrijk, dat zulke maatschappelijke projecten ook gerealiseerd worden in Oude IJsselstreek. En dat wij ons deel daar aan bij mogen dragen is natuurlijk uitmuntend."

Belangrijke rol voor de kerk

In Vasselder zien ze dat de kerk nog steeds een belangrijke rol heeft en breed inzetbaar is. “Binnenkort wordt er bijvoorbeeld een kerstconcert gegeven”, vertelt Klompenhouwer. “Er kunnen heel veel mogelijkheden in combinatie met ‘t Dorpshuus. Ze versterken elkaar omdat ze naast elkaar liggen, gebruik kunnen maken van de voorzieningen, stoelen, licht en geluid en het sanitair bij het Dorpshuus. Samen bij elkaar is het een unieke twee-eenheid.”