Achterhoek

Nieuwe brug tussen Gelselaar en Geesteren bijna af

Nieuwe brug tussen Gelselaar en Geesteren bijna af
Nieuwe brug tussen Gelselaar en Geesteren bijna af © REGIO8
GELSELAAR - Het beton voor de nieuwe brug over de Bolksbeek tussen Gelselaar en Geesteren is maandagmorgen gestort. Het uitvoeren van deze werkzaamheden betekent dat de brug, die nodig aan vervanging toe was, bijna klaar is.
"Deze brug was zeer oud", vertelt projectleider Ewout Aman. "Onderaan de brug zaten allemaal scheuren in de liggers. Daarom heeft de gemeente besloten om deze brug, wat een belangrijke verbinding is, toch te vervangen." De brug is een belangrijke schakel tussen Geesteren en Gelselaar, waar veel inwoners van Berkelland dagelijks overheen rijden. "Er gaan hier heel veel scholieren die in Borculo naar school gaan overheen", legt Aman uit. "Normaal gesproken rijdt hier ook een bus die vanuit Almelo naar Borculo gaat, dat is een vrij lange verbinding waar veel mensen gebruik van maken."
De bestaande brug over de Bolksbeek renoveren was geen optie, omdat de constructie te slecht was. Gemeente Berkelland, opdrachtgever voor de brug, wilde de CO2-uitstoot desondanks zoveel mogelijk beperken. Door te recyclen is rekening gehouden met de milieubelasting van de werkzaamheden. "Het belangrijkste is dat je de afvalstromen die vrijgekomen bij het ontmantelen gescheiden houdt, zodat je kunt hergebruiken", laat Maureen Hallers van Rouwmaat weten.

Oude brug leeft voort in de nieuwe

"Het hergebruikte beton dat Rouwmaat had opgeslagen is teruggekomen in de landhoofden en nu vandaag (maandag red.,) is de rest van het beton in de druklaag hergebruikt", vertelt de projectleider. Mensen die straks over de nieuwe brug rijden, rijden volgens Hallers daarmee ook een beetje over de oude brug: "Er zit beton van de oude brug, dat gebroken is tot betongranulaat, als grindvervanger in de nieuwe brug."

Werkzaamheden bijna afgerond

Met het beton dat maandag gestort is, zijn de werkzaamheden bijna afgerond. Verkeer moet nog even wachten tot ook het asfalt aangelegd is en kan dan weer over de belangrijke schakel tussen Gelselaar en Geesteren rijden. "Nog net in de laatste week van dit jaar kunnen mensen er weer overheen", vertelt Aman.