Statushouders ondertekenen participatieverklaring in Berg en Dal

Locoburgemeester Weijers ontvangt statushouders
Locoburgemeester Weijers ontvangt statushouders © Gemeente Berg en Dal
GROESBEEK - Locoburgemeester Erik Weijers nodigde onlangs nieuwe statushouders binnen de gemeente Berg en Dal uit op het gemeentehuis om hun zogenaamde participatieverklaring te ondertekenen, als onderdeel van het inburgeringstraject.

Verblijfsvergunning

Zodra een asielzoeker als vluchteling erkend is en in Nederland mag blijven, krijgt diegene een tijdelijke verblijfsvergunning voor een periode van vijf jaar. Een vluchteling met een verblijfsvergunning wordt een ‘statushouder’ of ‘vergunninghouder’ genoemd. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) koppelt deze statushouders aan gemeentes. Gemeentes, dus ook Berg en Dal, moeten statushouders passende woonruimte aanbieden.

Nederlandse waarden

In de participatieverklaring verklaren de statushouders de Nederlandse waarden en 'spelregels' te kennen en te respecteren. Hierover hebben ze al diverse bijeenkomsten bijgewoond. Verder volgt men Nederlandse les en sommigen zijn al een stap verder en hebben betaald of vrijwilligerswerk of volgen een studie. Deze statushouders komen uit Iran, Afghanistan, Syrië en Turkije.
Na de ondertekening was er nog tijd voor een foto met locoburgemeester Weijers.