Hoe kun je inspiratie voor gedichten vinden?

Hoe kun je inspiratie voor gedichten vinden
Hoe kun je inspiratie voor gedichten vinden © Pixabay
NUNSPEET - Er zijn veel inspiratiebronnen voor het schrijven van poëzie. Het kan iets simpels zijn als een ontmoeting met een vreemde of juist een bekende tijdens je dagelijkse routine, of het kan een specifiek gevoel of een bepaalde emotie zijn.
Als je op zoek bent naar manieren om geïnspireerd te worden om mooie poëzie te schrijven, dan zijn hier enkele fantastische ideeën om je op weg te helpen!

Persoonlijke ervaringen

Je eigen ervaringen lijken misschien niet veel te betekenen, maar ze kunnen anderen vaak helpen inspireren door je eigen acties en situaties. Of het nu gaat over hoe je je ochtendkoffie hebt ingeschonken of de spanning die je voelde tijdens het rijden in een achtbaan, je ervaringen kunnen anderen inspireren. Bovendien kun je hier gebruik maken van maken om gedichten te schrijven.

Foto

Het gezegde "een foto zegt meer dan 1000 woorden" geldt altijd voor inspiratie om te schrijven door naar foto's te kijken. Foto's kunnen veel dingen doen - ze kunnen een bepaald gevoel of bepaalde stemming oproepen. Ze kunnen vaak een verhaal vertellen. Soms kan een simpele beschrijving op zichzelf al als poëtisch worden beschouwd. Haal wat van je eigen foto's tevoorschijn, of neem de tijd om door fotogalerijen zoals Flickr te bladeren en je zult versteld staan van wat je wilt schrijven!

Lezen

Om te schrijven, moet je ook lezen! Dit geldt bij het schrijven van boeken, maar ook voor poëzie. Soms kan het zien van andere woorden ervoor zorgen dat je je eigen gedachten verzamelt en nieuwe, verwante ideeën begint te vormen met je eigen woorden. Of je nu een boek, een tijdschrift, een blog, de krant of zelfs een verkeersbord leest, er zijn genoeg dingen die je kunnen inspireren om iets te schrijven. Aan te raden is dan ook om niet te zorgen voor een goede verbinding, zodat je ook online de nodige inspiratie kunt vinden. Het vergelijken van je abonnement voor internet thuis kan daarom aan te raden zijn wanneer je last hebt van een trage verbinding.

Object

Overal om ons heen zijn objecten. De kans is groot dat je er nu op zit of staat terwijl je dit artikel leest! Kies een object, of meerdere objecten, en schrijf erover. Je kunt beschrijvend zijn, of je kunt ongrijpbaar zijn - het is allemaal aan jou.

Plek

Elke plek kan een bron van inspiratie zijn - of het nu je favoriete ontspanningszone van de vredige natuur is of de drukke trottoirs van een grote metropool. Het vastleggen van de bezienswaardigheden en de geluiden van een plek kan ook een andere grote inspiratiebron zijn. Het gebruik van onomatopee-woorden kan je helpen de setting te beschrijven en wat er zou kunnen gebeuren. Bijvoorbeeld: vrachtwagens die over de snelweg denderen, kwakende kikkers, het getoeter van een taxichauffeur, enz.

Vrij schrijven

Vrij schrijven is nog steeds een van de beste manieren om geïnspireerd te worden om poëzie te schrijven! Neem een timer en laat jezelf 5 minuten schrijven zonder te stoppen. Gebruik hierbij een van de inspiratiebronnen die we hierboven hebben genoemd. Je zult misschien niets belangrijks of baanbrekends produceren, maar je zult verrast zijn hoe deze zeer eenvoudige oefening je kan inspireren om meer te creëren en je veel verschillende ideeën te geven voor dingen om gedichten over te schrijven!