Eerste expositie Open Atelier

De kunst wordt bekeken
De kunst wordt bekeken © Eigen foto
HARDERWIJK - De kunstenaars van het Open Atelier in Harderwijk, een atelier dat tot stand kwam door een samenwerking tussen Cultuurkust en de GGZ Centraal, hebben woensdag 30 november hun eerste expositie geopend.
In het dagactiviteitencentra van de GGZ aan de Gelreweg in Harderwijk hing woensdag een gespannen, maar ook trotste sfeer. Onder het genot van een kopje koffie of thee konden de mensen voor het eerst kijken naar de werken van de kunstenaars van het Open Atelier. Het Open Atelier kwam minder dan een jaar geleden in stand toen de GGZ contact zocht met Cultuurkust en de vraag stelde of het mogelijk was om een kunstzinnige activiteit aan te bieden aan hun deelnemers. Het resultaat was het Open Atelier, een plek waar deelnemers creatief bezig kunnen zijn en nieuwe dingen kunnen ontdekken. Het project is gestart om de veerkracht, weerbaarheid en het welzijn van de deelnemers te verbeteren. 'Voor veel mensen is het een uitdaging om de dag te beginnen. Het is net als met een wit vlak; om er kunst van te maken moet je er iets mee doen', vertelt de coördinator Cultuur & Gezondheid van Cultuurkust.

Kunst

Aan de hand van verschillende kunstenaars en met de hulp van talenten van GGZ of een vakdocent werd er de afgelopen tijd geschilderd aan gloednieuwe werken. Inspiratiebronnen waren onder andere het abstract expressionisme van Jackson Pollock en Karel Appel en de popart van Keith Haring. Kunstenaar en docent van Cultuurkust Frank Oude Weernink is zeer tevreden met de resultaten: ‘Het gaat niet over goed, fout. Niet over mooi of lelijk. In alles schuilt kwaliteit en wanneer je dat ziet is het een genot om naar te kijken.’
De lessen bij het Open Atelier in samenwerking met de GGZ gaan nog zeker tweewekelijks door tot juli 2023. Het Open Atelier is ook eens per week geopend voor mantelzorgers, dan in samenwerking met Zorgdat.