Achterhoek

IJsbaan in Doetinchem terug met rondje om de kerk

IJsbaan in Doetinchem terug met rondje om de kerk
IJsbaan in Doetinchem terug met rondje om de kerk © REGIO8
DOETINCHEM - De BAX-IJsbaan in Doetinchem in na twee coronajaren weer terug op het Simonsplein in het centrum. Anders dan voorgaande jaren kunnen de schaatsers nu een rondje om de Catharinakerk maken.
“Dit is de vijftiende keer dat we op het Simonsplein een ijsbaan organiseren. Dit jaar, na een paar coronajaren, is het toch een keer gewaagd om een rondje om de kerk te mogen schaatsen.” vertelt Jos Tiemessen van Binnenstadbedrijf Doetinchem. Namens de ondernemers is hij betrokken bij de organisatie van de ijsbaan, die sinds vrijdag is geopend na 2 jaar afwezigheid in het centrum. Dat de baan nu een rondje om de kerk heeft, was al een tijd de wens van de organisatoren. Dat ze het er dit jaar aan durfden te wagen, vergde de nodige aanpassingen volgens de ijsmeester Ben Beijer. “Het is een plaatselijke architect die de baan heeft ontworpen hier, in samenwerking met een bekende firma die overal banen aanlegt”, aldus Beijer. “We zaten hier met een extra probleem, omdat het hoogteverschil tussen de achterkant van de kerk en de voorkant van de kerk 53 centimeter is. Om dan een horizontale baan waterpas aan te leggen, was nog een hele uitdaging.”
Naast het zorgen voor een vlakke baan, had de organisatie ook nog met een ander obstakel te maken, namelijk de kerk die nu omringd is. “Door de ijsbaan raakt de kerk toch wat geïsoleerd”, aldus Tiemessen. Volgens hem zijn ze vanaf het begin al in gesprek geweest met de kerk, om de deuren zo veel mogelijk open te houden. “We hebben optimaal ons best gedaan, om de kerk toegankelijk te maken. Met een hellingbaan en een ingang voor mindervalide, dat weegt zeker zo belangrijk als het functioneren van de ijsbaan zelf.”

Energiecrisis

Naast het zorgen voor de bereikbaarheid van de kerk, was de organisatie ook bezig met de huidige energiecrisis. “We hebben bewust gekozen voor een ijsbaanleverancier, die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan”, vertelt Tiemessen. “Een verschil bijvoorbeeld is dat zij gebruik maken van veel aluminium materiaal. Al het buizenwerk waarmee het ijs bevroren raakt, is niet van rubber en daardoor kun je enorm besparen.”

Kerststemming

Op de baan die voor alle leeftijden open is, zijn er ook veel schoolkinderen te vinden. Zo ook Jack, die al de nodige rondjes rond om de kerk heeft gemaakt: “Ik denk iets van zeven al.” Hij raakt door de sfeer die er hangt al in de kerststemming. “Eigenlijk wel, door die kerstbomen ernaast”, vertelt Jack. Ook Mick is blij met de uitbreiding, ten opzichte van voorgaande jaren. “Ik vind het mooi dat ze het hier rondom de kerk hebben gemaakt", aldus de scholier. "Dus je kan van alles zien en supersnel gaan, het is gewoon heel leuk.”

Enthousiast

De positieve reacties zorgde voor vreugde bij ijsmeester Beijer. “Je ziet kleine kinderen met dolfijntjes, die vertrekken en een halfuur later zie je ze weer terug.” En of ze volgend jaar de baan weer rond om de kerk leggen? “Wat ons betreft wel, de kinderen zijn hartstikke enthousiast.”