Liemers

Rijschoolhouder uit Didam krijgt taakstraf wegens aanranding

Rijschoolhouder uit Didam krijgt taakstraf wegens aanranding
Rijschoolhouder uit Didam krijgt taakstraf wegens aanranding © REGIO8
ZEVENAAR - Een rijschoolhouder uit Didam is veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden en een werkstraf van 120 uur. De man maakte zich meerdere malen schuldig aan aanranding.
“De rijschoolhouder heeft zich schuldig gemaakt aan het plegen van ontuchtige handelingen bij een toen 20-jarige vrouwelijke leerling”, schrijft de rechtbank. “Hij heeft haar tegen haar wil betast. Door zijn rol als rijschoolinstructeur en het grote leeftijdsverschil, had hij overwicht op het slachtoffer. Ze bevond zich als leerling in een ondergeschikte positie en een afhankelijke rol ten opzichte van de man en kon zich niet aan zijn handelingen onttrekken.” De rijschool van de man is gespecialiseerd in het verzorgen van rijlessen aan mensen met angst- en paniekklachten, autisme en rij- en faalangst. Des te kwalijker vindt de rechtbank het dat hij zich heeft laten leiden door zijn eigen seksuele verlangens ten opzichte van een van zijn leerlingen.
De man is veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden met een proeftijd van drie jaar en een taakstraf voor de duur van 120 uur, te vervangen door zestig dagen hechtenis bij het niet verrichten van de taakstraf. De rechtbank heeft daarbij vastgehouden aan de eis van de officier van justitie. De man heeft volgens de rechtbank de verdenking ontkend: “De rijschoolhouder heeft op geen enkele manier verantwoordelijkheid genomen voor zijn gedrag. Dit alles neemt de rechtbank hem kwalijk.” Door de verdenking heeft de man geen Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) meer, waardoor hij geen rijles meer mag geven.

Schadevergoeding

De rijschoolhouder moet een schadevergoeding aan het slachtoffer betalen van 1.500 euro. “De kans op recidive is lastig in de schatten”, schrijft de rechtbank. “Maar de reclassering is van mening dat de man over voldoende cognitieve vaardigheden en impulscontrole beschikt om eventueel nieuw delictgedrag in de toekomst te voorkomen.”