Rijk van Nijmegen

Raad wil (tijdelijk) extra aanbieder Wmo-hulpmiddelen vanwege wachtlijsten, maar kan het ook?

Momenteel zijn er lange wachtlijsten voor Wmo-hulpmiddelen.
Momenteel zijn er lange wachtlijsten voor Wmo-hulpmiddelen. © moritz320 (Pixabay)
NIJMEGEN - De Nijmeegse gemeenteraad wil dat de wachtlijsten voor Wmo-hulpmiddelen en reparaties daaraan op korte termijn teruggedrongen worden, desnoods door tijdelijk een extra aanbieder in te zetten naast Welzorg. Die heeft te maken met een gebrek aan materialen en personeel, waardoor veel mensen lang moeten wachten op hulp. Wethouder Grete Visser (D66) betwijfeld echter of dit wel mogelijk is.

“Nog nooit zo beperkt gevoeld”

De gemeenteraad is niet te spreken over de huidige gang van zaken en mist een gevoel van urgentie bij het college, dat op haar beurt al vaker aangegeven heeft ook overgeleverd te zijn aan Welzorg. “Op dit moment ervaren te veel mensen geen adequate hulp”, zegt Maartje Maas (PvdA). “Mensen moeten hun leven te vaak op stil zetten omdat ze afhankelijk zijn van hulp die ze maar niet krijgen. Die mensen mogen we niet in de kou laten staan.” Ook Marjolijn Mijling (CDA) kent de verhalen van getroffen inwoners. “Mensen hebben zich nog nooit zo beperkt gevoeld.”

Europese aanbestedingsregels

Nijmegen is gebonden aan Welzorg, zegt wethouder Grete Visser. “Destijds is het besluit geweest om de aanbesteding op één aanbieder in te steken. Ik moet het uitzoeken, maar volgens mij kan het met de Europese aanbestedingsregels niet om na gunning er nog een extra leverancier bij te betrekken. En ook als dat wel kon, hebben andere aanbieders met dezelfde problemen te maken en liggen de rolstoelen niet voor het oprapen.” Maas betwist dit. “Ik heb vernomen dat er maar 90 procent door de gecontracteerde leverancier hoeft worden uitgevoerd. Leverancier Kersten heeft aangeboden te willen helpen.” Wat Stadspartij Nijmegen betreft gaat Nijmegen bij een volgende aanbesteding met ‘twee of meer’ aanbieders in zee, laat raadslid Jeanette Exel weten.

Niet zielig

Op veel medelijden kan Welzorg zelf niet rekenen vanuit de Nijmeegse gemeenteraad. “Welzorg is niet zielig omdat ze problemen ervaren”, vindt Niek Kraut (VVD). “Het is hún probleem dat ze niet aan de vraag kunnen voldoen. Ze kijken maar ze van het vandaan halen, al moeten ze tweedehands spullen inkopen.”