Rijk van Nijmegen

Raad wil meer ‘sleutelfiguren’ inzetten tegen messenbezit onder Nijmeegse jongeren

Er is een landelijke trend van toenemend messenbezit onder jongeren.
Er is een landelijke trend van toenemend messenbezit onder jongeren. © Pixabay
NIJMEGEN - De Nijmeegse gemeenteraad heeft woensdagavond unaniem de wens uitgesproken dat er meer gebruik gemaakt wordt van de inzet van zogenaamde ‘sleutelfiguren’ voor de preventie van messenbezit onder jongeren en de mogelijke gevolgen daarvan. Dat zijn jongeren met een invloedrijke positie binnen hun gemeenschappen en jeugdnetwerken. Ook wil men dat verder onderzocht wordt hoe groot de exacte omvang van wapenbezit onder jongeren in Nijmegen is, zodat de gemeenteraad vinger aan de pols kan houden.

Toenemend messenbezit

De motie van GroenLinks, PvdA en D66 is een reactie op de landelijke trend van toenemend messenbezit onder jongeren, die ook in Nijmegen voelbaar is. Een pijnlijk voorbeeld daarvan is het dodelijke steekincident op Plein 1944 afgelopen september. “We stellen als stad de prioriteit dat we Nijmeegse jongeren veilig en kansrijk willen laten opgroeien”, vinden de indieners. “Ook is de wens er vanuit het college om actie te ondernemen om messenbezit onder jongeren terug te dringen. Dat is hard nodig, want het is niet alleen een gevaar is voor de openbare orde, maar ook voor de toekomst en veiligheid van onze jongeren.”

Sleutelfiguren

Sleutelfiguren zouden volgens de indieners als belangrijke deskundigen zijn in jeugdnetwerken en de straatcultuur ingezet verder ingezet kunnen worden om positieve veranderingen in de jeugdcultuur te bereiken. “Jongerenwerkers geven aan dat sleutelfiguren (een belangrijke invloed hebben op hun omgeving”, zegt raadslid Marieke Smit (GroenLinks). “Zij weten hoe ze andere jongeren moeten benaderen en kunnen een positieve invloed uitoefenen. Ook als ze zelf eerder met politie en justitie in aanraking geweest is hun kennis en ervaring waardevol om jongeren te motiveren om andere keuzes te maken.”