Na uitspraak Raad van State: Grondwatersanering Ede-Zuid kan starten

Singel in woonwijk Rietkampen in Ede-Zuid
Singel in woonwijk Rietkampen in Ede-Zuid © Waterschap Vallei en Veluwe
EDE - De Raad van State deed 30 november uitspraak in het beroep van Stichting Milieuwerkgroepen Ede (SME) en Vereniging Mooi Wageningen tegen het maatwerkvoorschrift van Rijkswaterstaat en de watervergunning van het waterschap. De Raad van State heeft de beroepen ongegrond verklaard. Door de uitspraak kan het waterschap starten met de voorgenomen maatregelen voor de grondwatersanering.

Uitspraak

De Raad van State heeft voorafgaand aan de uitspraak advies gevraagd aan een expert van de onafhankelijke Stichting Advisering Bestuursrechtspraak voor Milieu en Ruimtelijke Ordening. De Raad van State oordeelde vervolgens dat de lozing van stoffen op de Nederrijn valt binnen de officiële normen uit de Europese en Nederlandse milieuwetgeving. De (hoger) beroepen van SME en Mooi Wageningen zijn op alle punten ongegrond verklaard. Dit betekent dat de watervergunning voor het oppompen en het maatwerkvoorschrift voor de lozing in stand blijven en rechtmatig zijn.
Heemraad Frans ter Maten: “We zijn blij dat de Raad van State uitspraak heeft gedaan en dat we kunnen starten met de voorgenomen saneringswerkzaamheden. Dit betekent dat de aanbesteding wordt gestart om een aannemer te selecteren die het tracé uitwerkt en maatregelen uitvoert om kwetsbare wateren en natuur te beschermen tegen het verontreinigde grondwater.”
Achtergrond In opdracht van Provincie Gelderland en samen met de gemeente Ede, neemt Waterschap Vallei en Veluwe maatregelen om kwetsbare wateren en natuur te beschermen tegen verontreinigd grondwater. De verontreiniging bestaat uit sulfaat (een opgelost zout) dat afkomstig is van de voormalige Enka-fabriek in Ede. Het verontreinigde grondwater verplaatst zich langzaam. Als de overheden niets doen, komt dit grondwater terecht in vijvers in de woonwijken Rietkampen en Maandereng in Ede en in het Natura 2000-gebied de Bennekomse Meent. Als het grondwater in de vijvers terecht komt, dan kan er stankoverlast (rotte eieren-lucht) ontstaan. Na uitvoerig onderzoek is besloten om het verontreinigde grondwater op te pompen en een leiding aan te leggen die het water afvoert naar de Nederrijn. Dit voorkomt stankoverlast en beschermt bijzondere planten en dieren in het kwetsbare natuurgebied de Bennekomse Meent.