Kerstconcert: Saint-Säens, Debussy, Caplet door Ruysdael Kwartet en Veronique Serpenti (harp) in de Edesche Concertzaal

EDE - Laat je meevoeren door de sfeervolle klanken van harp en strijkkwartet. Harpiste Veronique Serpenti en het Ruysdael Kwartet nemen je mee naar het Parijs van rond 1900. Daar dromen Camille Saint-Saëns en Claude Debussy van mediterrane oorden. André Caplet zorgt met zijn 'Conte fantastique', gebaseerd op een kort verhaal van Edgar Allan Poe, voor een spannend kerstverhaal. Met de zonnige muziek van Mendelssohns Derde Strijkkwartet komt alles uiteindelijk weer goed. Zaterdag 10 december in de Edesche Concertzaal

Saint-Säens en Debussy dromen van het warme zuiden

Wat is er lekkerder dan je in de dagen voor Kerst onderdompelen in warmte en gezelligheid. Dit concert door harpiste Veronique Serpenti en het Ruysdael Kwartet heeft het allemaal! De muziek van Mendelssohn, Saint-Saëns, Debussy en Caplet creëert de ideale sfeer om even alles om je heen te vergeten. Saint-Saëns neemt je met zijn Fantaisie voor viool en harp mee naar zijn vakantieverblijf in de Italiaanse Rivière. Debussy duikt met zijn Danse sacrée et danse profane nog dieper in het antieke zuiden.

Een spannende kerstvertelling van AndréCaplet

Bij Kerst hoort ook een spannend verhaal. Dat verhaal klinkt in de vorm van André Caplets 'Conte fantastique', dat hij baseerde op Edgar Allen Poe’s verhaal 'The Masque of the Red Death'. Tijdens een besloten feest in een oud kasteel blijkt zich onder de bezoekers een ongenode gast met een rood masker te bevinden. Na middernacht wordt hij ontmaskerd. Wat er dan gebeurt vertelt Caplet met zijn muziek.

Zonnige Mendelssohn

Na de enerverende muziek van Caplet zorgt Felix Mendelssohn met zijn Derde Strijkkwartet voor de ultieme ontspanning. Hij schreef dit prachtige kwartet op het hoogtepunt van zijn roem. En, misschien nog wel belangrijker, hij was net getrouwd met zijn grote liefde Cécile. Geen wonder dat de muziek bijna over zichzelf heen buitelt van enthousiasme en bravoure.

Veronique Serpenti en het Ruysdael Kwartet

Veronique Serpenti is een van de meest vooraanstaande klassieke harpisten. Je beluistert haar op allerlei soorten podia. Zo speelt ze regelmatig met het Radio Filharmonisch Orkest, maar ook op het kamermuziekpodium kom je haar vaak tegen. Zo treedt ze onder de noemer van het Berghout Ensemble op met grootheden uit de Nederlandse kamermuziek, zoals klarinettist Lars Wouters van den Oudenweijer. In de Edesche Concertzaal omringt Veronique Serpenti zich met één van Nederlands beste kwartetten, het Ruysdael Kwartet. Dit seizoen viert dit ensemble zijn 25e verjaardag. Wat dit kwartet uniek maakt is de hechte muzikale band tussen de musici. In de loop der jaren leverde dat talloze lovende kritieken op. Recentelijk omschreef de Volkskrant het ensemble nog als een "toverdoos van kleuren en sferen."

Programma:

Saints-Saëns - Adagio en Rondo, KV 617
Caplet - Conte fantastique
Mendelssohn - Strijkkwartet op. 44, nr. 1
Debussy - Danse sacrée et danse profane
Zaterdag 10 december 2022, 20:00 uur