Rijk van Nijmegen

"Het gaat er niet om dat ik geen zin heb om te koken of te lezen, ik kan het gewoon niet."

Gaiane
Gaiane © RN7
NIJMEGEN & MALDEN - “Je hebt gewoon geen zin om iets te doen.” Dat kreeg Gaiane Abrahamian uit Malden regelmatig te horen tijdens haar burn-out. “De impact van een burn-out is nog te vaak onderbelicht." Gaiane vraagt aandacht voor dit onderwerp via een documentaire en haar eenmalige theatervoorstelling die afgelopen zondag in de Nijmeegse Lindenberg te zien was.
Gaiane heeft jarenlang te maken gehad met een burn-out. De reacties vanuit haar omgeving wisselden. Sommigen snapte volgens Gaiane niet helemaal wat een burn-out met je doen. “Ik kreeg reacties als: ‘ja, je hebt gewoon geen zin om iets te doen.’ Toen dacht ik altijd: ‘Nee dat is het niet. Het gaat er niet om dat ik geen zin heb om te koken of te lezen, ik kan het gewoon niet.”
De burn-outperiode was voor Gaiane erg lastig. “Ik had geen controle over mijn emoties, mijn ademhaling was niet goed, ik was enorm aan het piekeren en ik wist gewoon dat er het een en ander aan de hand was. Mijn burn-out is ontstaan door een samenloop van omstandigheden in de privésfeer. Ik heb mezelf te lang weggecijferd en ik ben te lang over grenzen heen gegaan. Ik kende mijn grenzen eigenlijk ook niet.”
Tekst gaat verder onder de video:

Documentaire

Na anderhalf jaar is Gaiane uit de burn-out. Dat kwam onder meer door verschillende therapieën. Ook wist ze op haar eigen manier kracht te verzamelen. Juist omdat het voor haar zo'n heftige periode is geweest en ze merkte dat veel mensen de impact van een burn-out niet snappen, was dat voor haar een reden om een documentaire te maken.
In de documentaire spreekt Gaiane met vijf mensen uit vijf verschillende provincies over hun burn-out. De docu zal begin volgend jaar te zien zijn, maar bezoekers van haar theatervoorstelling in de Lindenberg, kregen al een sneak-preview. De voorstelling was overigens eenmalig. Naast de sneak-preview, hield Gaiane een monoloog over haar burn-outperiode en had ze een speciale dans voorbereid.