Rivierengebied

Geldermalsen begint voorzichtig aan koopzondag: hoop op een stijgende lijn

GELDERMALSEN - Jarenlang was het vanwege de gewenste zondagsrust in Geldermalsen taboe om winkels te openen op zondag. Na een politieke verschuiving werd het afgelopen zomer ineens mogelijk. Dat is even wennen maar een groepje winkeliers is nu vastbesloten om er maandelijks een feestje van te maken.
Mondjesmaat lopen bezoekers de winkelstraat van Geldermalsen in. Het is zoeken naar de winkels die open zijn. Ook de Betuwse gebakkraam aan de Kostverlorenkade houdt de klep gesloten. Het weer is druilerig maar dweilorkest 't Kapelleke uit Buurmalsen houdt de moed erin op deze eerste georganiseerde koopzondag in het dorp. Tussen het sinterklaasrepertoire klinkt plots de Hazesklassieker 'Ik heb de zomer in mijn bol'.
Dat geldt toch nog niet zo voor Helga Harteman en Edith Veldhorst die samen een kijkje zijn komen nemen. “Nee, heel gezellig is het nog niet”, erkennen zij. “Het weer werkt niet mee maar we zijn blij dat er eindelijk iets open is op zondag. Als het beter weer is, er doen wat meer winkels mee en er is een terrasje open dan komt dat wel goed. Het brengt levendigheid in het dorp. En daarbij is het toch echt heel handig dat de supermarkt nu open is.”

'Behoefte is er zeker'

“Het is superdruk bij de Albert Heijn en ook bij de Action”, zegt Karin van Mook die aan het Hooghuis een winkel met kleding, speelgoed en allerlei andere benodigdheden voor kinderen heeft. “Dat geeft wel aan dat de mensen die zeiden dat er geen behoefte aan is, geen gelijk hadden. Sowieso voor boodschappen. Mensen werken de hele week en zijn op zaterdag druk met allerlei activiteiten. Ik loop op een zondag ook veel relaxter door de supermarkt als ik niet zo gehaast ben.”
Bij haarzelf is de klandizie deze zondag nog druppelsgewijs. “Ik had er ook geen hoge verwachtingen van”, zegt ze. “Maar ik hoop op een stijgende lijn. Je merkt toch dat het van een nogal doods dorp al meer is gaan leven de afgelopen maanden. Eigenlijk had ik me voorgenomen om alleen met evenementen op zondag open te gaan. Maar nu we zo aan de gang zijn wil ik de maandelijkse koopzondag ook een kans geven. We gaan het sowieso een jaar aankijken.”
Waar in Tiel en Culemborg gekozen is voor de eerste zondag van de maand, nemen de ondernemers in Geldermalsen de laatste voor hun rekening. Daarbij willen zij een keer per kwartaal een groter evenement organiseren. Zo is er op 18 december het Dickensfestival.

'Meer winkels sluiten aan'

“Ik verwacht dat het dan wel veel drukker gaat worden”, zegt Van Mook. “En ook dat er meer winkels aansluiten. Er zijn nog een aantal ondernemers die graag willen maar die nog met praktische problemen kampen zoals de inzet van personeel of opvang van de kinderen.”
“Er zijn ook winkeliers die het nog niet goed aandurven vanwege de mogelijke reactie van een deel van de klanten”, weet juwelier Mariska Timmer. “Het is soms ook een kwestie van vertrouwen en durven. Dingen verschuiven. Zo is het op koopavond vreselijk stil. Maar je moet hier op vrijdagochtend komen: we hebben de grootste markt uit de omgeving met heel veel mensen uit Tiel, Culemborg, Leerdam. Ik denk dat dat met Dickens ook gebeurt. Dat wordt een groot feest.”
Voor de Bruna staat een kraam met warme chocomel en gevulde speculaas. Martine Eerelman en dochter Elles (9) zijn er direct op af gelopen om het vervolgens onder een afdakje te nuttigen. “Leuk dat het eindelijk kan”, vindt ze. “Ik vind het leuk als er iets georganiseerd wordt en het is een mooie dag om cadeautjes te kopen. Er mag nog wel meer open zijn. Het is niet dat het zo nodig moet van mij, maar winkeliers moeten de vrijheid hebben. Zowel om open te gaan als om dicht te blijven.”

'Leven en laten leven'

Eigenaar van de Bruna Annemieke Verweij is het daar helemaal mee eens. “Leven en laten leven”, zegt ze vanachter de toonbank. “Het is fijn dat we nu de vrijheid hebben om het te mogen doen en we willen er dan wat van maken. Ikzelf ben ook blij dat als ik zes dagen hier sta dat ik dan op zondag naar de stad kan. Je hoeft niet te komen en je hoeft niet open. Mijn broer heeft hier ook een winkel in het dorp. Die is dicht gebleven zodat hij lekker thuis kan blijven vandaag.”
De dames Harteman en Veldhorst onderschrijven dat. “Het probleem was dat er lange tijd een groepering was die het tegenhield”, zegt Harteman. “Dat is er nu gelukkig vanaf. Laat iedereen vrij om wat te doen. Als je op zondag twee of drie keer naar de kerk wilt, prima. Maar je moet het een ander niet opleggen.”
Twee vrolijke roetveegpieten duwen de dames een hand pepernoten en een coupon in handen. “Een gratis kopje koffie”, constateren zij. “Dat pikken we toch mooi even mee.”

Zie ook: