Achterhoek

De midwinterhoorn mag weer uit de kast

Arie Niks terwijl hij 'De oude roep' speelt voor de wandelaars
Arie Niks terwijl hij 'De oude roep' speelt voor de wandelaars © RTV Connect
DOESBURG - De midwinterhoorngroep Doesburg heeft de hoorn weer uit de kast gehaald. De eerste zondag van de advent mag het houten instrument buiten weer bespeeld worden. Tijdens de Midwinterhoorn-wandeltocht laten zij hun kunsten aan de buitenwereld horen.
Het is een wintertraditie, de hoorn wordt vanaf de eerste zondag van advent ‘aangeblazen’. Met Driekoningen moet de hoorn weer de kast in, en wordt dan op 6 januari ook weer ‘afgeblazen’.
Verdeeld over de route staan de mannen klaar om met elkaar te ‘communiceren’ via de midwinterhoorn. “Kijk zo hoort het!” zegt Arie Niks, lid van de vereniging, als een van zijn medespelers reageert op zijn melodie. “Als wij in het Openluchtmuseum staan, laten we ook via de melodie aan elkaar weten of we gaan lunchen of verzamelen, het is net een soort telefoon”, vertelt Niks enthousiast.

Frustratie bij de buren

Omdat het instrument niet het hele jaar door bespeeld mag worden, zijn de mannen van de Midwinterhoorngroep genoodzaakt om binnen te oefenen. “Je moet wel blijven oefenen, anders verlies je de spanning op je lippen.” Dit zorgt wel voor enige frustratie bij de buurtbewoners: “Het gaat enorm hard, mijn buren worden er wel eens gek van," lacht Niks.
De midwinterhoorn is een instrument dat nu niet meer voor het communiceren wordt gebruikt, en tegenwoordig vooral op kerstmarkten te zien is. “Vroeger was het voor de boeren om met elkaar te communiceren, maar er gaan ook verhalen rond dat ze in de oorlog werden gebruikt als de Duitsers kwamen”, vertelt Niks.

Optredens

Voor de vereniging worden het drukke weken. “We krijgen overal vandaan aanvragen om op te treden, als ik op de reserveringslijst kijk treden we zo’n veertig keer op in deze zes weken”, vertelt Niks enthousiast. Volgens Niks is er zelfs vanuit Leidschendam contact opgenomen met de vereniging om daar op te treden: "Maar ik weet nog niet of we dat gaan doen, voor een uurtje optreden naar de andere kant van het land."