Veel nieuwe hoogstamfruitbomen in Oldebroek

Veel nieuwe hoogstamfruitbomen in Oldebroek
Veel nieuwe hoogstamfruitbomen in Oldebroek
OLDEBROEK - Een vrachtwagen leverde vrijdag 113 hoogstamfruitbomen van biologische kweek af aan de Voskuilerdijk. Een bestelling van Milieu- en Natuurvereniging Groentje met als doel het landschap in de gemeente Oldebroek te verfraaien en de biodiversiteit te stimuleren.
De bomen werden opgehaald door 35 inwoners. Zij hadden elk een paar bomen voor een aantrekkelijke prijs besteld bij Groentje: appels, peren, pruimen, kersen of walnoot. Het was verbazend te zien hoeveel verschillende keuzes gemaakt waren: 48 soorten! Hoogstamfruitbomen van oude rassen met mooie namen. Bijvoorbeeld Varikse Zwarte, Groninger Kroon, Schone van Boskoop, Gieser Wildeman, Brabantse Bellefleur, Glorie van Holland, Dubbele Boerenwitte, Zigeunerin, Mirabelle de Nancy.
Grote fruitbomen zijn parels in het landschap en in de dorpen. In de loop der tijd zijn helaas veel fruitbomen verdwenen, onder andere door ouderdom. Groentje stimuleert nieuwe aanplant van fruitbomen door gezamenlijke inkoop en door subsidie van Groentje zelf. De bomen vinden een plek in en om alle dorpen van de gemeente.
Vroeger waren er veel hoogstamfruitbomen te zien bij woningen en boerderijen maar nu veel minder. De laatste tijd neemt de belangstelling weer toe. Groentje geeft al jaren advies aan eigenaren over het snoeionderhoud. En elk jaar werkt de vrijwilligerswerkgroep heel wat dagdelen bij inwoners om waar nodig te helpen met het snoeiwerk.
Bomen verfraaien de omgeving en zijn belangrijk voor een vitale natuur, maar ze gaan ook de effecten tegen van droogte en warmte. Vorig jaar heeft Groentje daarom een uitgewerkt plan bij de gemeente Oldebroek neergelegd om meer bomen te planten in de bebouwde kom van de dorpen. Dat plan is positief ontvangen. De eerste bomen zijn geplant en binnenkort volgen er meer.