Gemeente Heerde hijst de Orange the World vlag

HEERDE - Vrijdag 25 november, heeft wethouder van Ommen de Orange the World vlag in de gemeente Heerde gehesen. Hiermee ondersteunt de gemeente de campagne die zich hard maakt om geweld tegen vrouw en meisjes de wereld uit te krijgen.
Geweld tegen vrouwen en meisjes komt overal ter wereld voor, in grotere en kleinere plaatsen, en in alle lagen van de bevolking. Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45% van de vrouwen en meisjes.
De campagne wordt o.a. gecoördineerd door de soroptimistclub Hattem-Heerde-Epe, SHE. Met deze, wereldwijde, campagne vragen zij aandacht en bewustwording voor geweld tegen vrouwen en meisjes. Zij hopen dat deze aandacht zich als een olievlek over de wereld uitspreidt.

Iedereen is onderdeel van de oplossing

Wethouder van Ommen: “Wij spreken ons dit jaar nog nadrukkelijker uit als medestander in de strijd om geweld tegen vrouwen terug te dringen. Het afgelopen jaar hebben we in Nederland verschillende en heftige voorbeelden gezien hoe diep geweld tegen vrouwen in onze samenleving geworteld is. Door ons duidelijk hier tegen uit te spreken, hopen we bij te dragen aan een oplossing en helpen het taboe op praten over geweld te doorbreken. Tijdens deze campagne nodigen we iedereen, en in het bijzonder mannen, uit om ook onderdeel van de oplossing te worden en zich medestander in de strijd tegen geweld te verklaren. Zij zijn mede de ogen en oren in de maatschappij en kunnen signalen opvangen en daarop optreden.”

Activiteiten in Epe/Heerde

In de gemeente Heerde zijn de sportverenigingen, via de buurtsportcoaches, benaderd om aandacht te geven aan geweld aan meisjes en vrouwen binnen de vereniging. Ook is er gevraagd of de verschillende clubs een meldpunt fysiek geweld hebben of zouden willen organiseren.
Op de RSG N.O. Veluwe in Epe worden, door soroptimisten, gastlessen gegeven aan vierdejaars studenten over geweld tegen vrouwen en meisjes. Aan de hand van verschillende stellingen wordt daar een discussie gevoerd. Het is belangrijk om al jong te beginnen met bewustwording. Wat doe je als je getuige bent van geweld? Kijk niet weg maar reageer.
De filmliga in Epe vertoont op vrijdag 2 december een film in het Kulturhus EGW in het kader van dit onderwerp. Op vrijdag 9 december wordt in de Heerd een, gratis toegankelijke, filmavond over dit thema gehouden. Soroptimistclub Hattem-Heerde-Epe ‘SHE’ nodigt iedereen van harte uit voor deze avond Orange the World met de film ‘Buiten is het Feest.’ Burgemeester Wiggers opent deze avond, die begint om 20.00 uur. Ook de regisseur van de film, Jelle Nesna, is aanwezig.
Verschillende gebouwen zullen oranje verlicht zijn waaronder het Raadhuis in Heerde en ook beelden zullen voorzien worden van een oranje sjaal met daarbij een QR code om informatie te geven over de campagne.
Op de weekmarkten in Heerde, Epe en Hattem zullen bezoekers bewust gemaakt worden van de campagne door middel van sandwich borden met daarop stellingen.