Oekraïense vluchtelingen blijven toch tot de zomer in voormalig gemeentekantoor Wijchen

Het voormalig gemeentekantoor waar de Oekraïense vluchtelingen momenteel verblijven.
Het voormalig gemeentekantoor waar de Oekraïense vluchtelingen momenteel verblijven. © Google Street View
WIJCHEN - De verhuizing van de Oekraïense vluchtelingen die nu ondergebracht worden in het voormalig gemeentekantoor in Wijchen naar nieuw te bouwen flexwoningen aan de Oude Klapstraat is vertraagd. Zij kunnen daar nu in de zomer van komend jaar hun intrek nemen. Dat zegt wethouder Geert Gerrits (Kernachtig Wijchen).

Bedoeling was 1 maart

Gerrits kondigde het nieuws donderdagavond aan tijdens de vergadering van de gemeenteraad. “De verhuizing van de Oekraïense vluchtelingen zou op 1 maart voltooid zijn, was de bedoeling. Het gaat toch iets meer tijd in beslag nemen. We richten ons nu op de zomer van 2023. Tot die tijd blijven zij in het voormalig gemeentekantoor.”

Tijdelijk gebouw

Voor de 180 vluchtelingen moest vanwege de gebiedsontwikkeling van Tussen Kasteel en Wijchens Meer een nieuwe opvanglocatie gevonden worden. Die werd gevonden op een grasveld dat in eigendom is van de gemeente naast Protestantse kerk "De Schakel" aan de Oude Klapstraat aan de westkant van het centrum van Wijchen. Hier komt een tijdelijk gebouw met 81 appartementen en enkele gemeenschappelijke ruimtes.

Vleermuizen

Het voormalig gemeentekantoor wordt na het vertrek van de vluchtelingen ontmanteld, waarbij materialen elders hergebruikt kunnen worden. Ook daarbij is een kleine kink in de kabel gekomen, vertelt de wethouder. “We hebben flora- en faunaonderzoek laten uitvoeren, en daarbij is gebleken dat ook vleermuizen er hun intrek hebben genomen. Zij krijgen ook tot de zomer om te verhuizen. We helpen ze daarbij door middel van het ophangen van vleermuiskasten. Dat is inmiddels al gebeurd.”