Achterhoek

Oude IJsselstreek wil boeren vergoeden voor grond

Oude IJsselstreek wil boeren vergoeden voor grond
Oude IJsselstreek wil boeren vergoeden voor grond © REGIO8
GENDRINGEN - Oude IJsselstreek gaat boeren die hun grond in willen zetten voor het landschap vergoeden door middel van een Landschapsfonds. Door tien cent per vierkante meter te betalen hoopt de gemeente dat meer boeren hun productiegrond beschikbaar willen stellen ten behoeve van de natuur.
"Agrarische ondernemers ervaren de grootste dilemma's bij de overweging om 'productiegrond' beschikbaar te stellen voor landschap", aldus de gemeente. "Omdat landschap een grote maatschappelijke meerwaarde heeft wil de gemeente met deze vergoeding de agrariër tegemoet komen door middel van een financiële waardering." Door meer landschap te creëren verwacht de gemeente dat de natuur versterkt wordt, de recreatiebeleving verbetert en de lucht schoner wordt.
Het bedrag dat wordt uitgetrokken voor het Landschapsfonds is gebaseerd op het aantal inwoners in de gemeente. Oude IJsselstreek is uitgegaan van één euro per inwoner. "Dit betekent dat we 40.000 euro in de pot hebben", laat wethouder Ria Ankersmit weten. "Dat is een begin. Ik hoop dat de agrarische sector dit waardeert en er gebruik van gaat maken."