4,4 miljoen euro subsidie voor het geluk van de inwoners

Directeur van Hope XXL Chris van de Ven
Directeur van Hope XXL Chris van de Ven © RTV Connect
DUIVEN - De Duivense liefdadigheidsorganisatie Hope XXL heeft 4,4 miljoen euro subsidie ontvangen, waarvan 3,3 miljoen van het rijk. Met het geld moeten inwoners gelukkiger gemaakt worden. De organisatie gaat zich eerst richten op de Liemers, waar inwoners aan het eind van het project hun leven minimaal een 8 waard moeten vinden.
Naast de subsidie van het ministerie van Onderwijs en Wetenschappen, heeft ook de Gelderse onderwijsgroep Quadraam de portemonnee getrokken. Zij hebben 1 miljoen euro toegezegd. De gemeente Duiven en Hope XXL zelf hebben daarnaast ook nog een ton toegevoegd aan het bedrag.
De subsidies worden gebruikt om de inwoners van de Liemers gelukkiger te maken. Volgens directeur van de organisatie- Chris van de Ven zijn de cijfers niet eens zo slecht : “De mannen geven het leven een 7,7 en de vrouwen een 7,6.” Is het geld dan nog wel nodig? “We hebben ambities om als een olievlek uit te waaieren.” Ze hebben volgens de voorzitteer de tijd om dit te bereiken, “We willen dit binnen deze eeuw bereiken dus dit hoeft niet binnen vandaag of morgen te gebeuren”, legt Van de Ven uit.
Volgens de directeur is er uit onderzoek gebleken dat mensen gelukkig worden van ‘de ander’, “als je met anderen in contact komt, je talenten ontwikkelt en iets doet voor de samenleving dan groeit je gevoel voor eigenwaarde.” Met die gedachte gaat de organisatie aan de slag.

500 euro per persoon

De jongeren gaan aan de slag tijdens een 80 uur durende MDT, maatschappelijke diensttijd. “We gaan 4000 jongeren in 4 jaar 500 euro budget geven”, legt Van de Ven uit. Van dit budget kunnen ze tijdens hun maatschappelijke diensttijd een project in zijn of haar omgeving te realiseren. “Zo is er al een kookboek gemaakt voor mensen die laaggeletterd zijn, worden er projecten met ouderen en vluchtelingen gedaan” legt bestuurslid Lotte Jansen uit. MDT is niet te verwarren met een stage, "Het lijkt er wel een beetje op, dit doe je alleen echt voor jezelf en niet voor school", vertelt Jansen.
“Er zijn jongeren van het Candea college die hebben een klaslokaal met infrarood verwarmd om te kijken of dit goedkoper zou zijn, en er wordt een documentaire gemaakt over de aanslag in Noorwegen in Utoya”, vertelt Van de Ven trots. Volgens hem zijn deze projecten niet goedkoop, “Dit geld hebben we dus zeker nodig om ons doel te halen.”