Liemers

Zevenaar compenseert inwoner, ondernemer en vereniging voor hoge energierekening

Zevenaar komt inwoners, verengingen en kleine ondernemers tegemoet.
Zevenaar komt inwoners, verengingen en kleine ondernemers tegemoet. © RTV Connect / Arjan Hoefakker
ZEVENAAR - De gemeente Zevenaar trekt twee miljoen euro uit om inwoners te compenseren voor de gestegen energierekening. Mensen met de laagste inkomens krijgen eenmalig 1000 euro, de huishoudens die anderhalf keer de bijstandsnorm verdienen krijgen tot 600 euro.
Mensen die ondanks een modaal inkomen toch betalingsproblemen krijgen, kunnen tot 2500 euro hulp krijgen bij het beteugelen van die schuld of het voorkomen ervan. De gemeenteraad stemde woensdagavond in met het noodfonds.
Ook stichtingen, verenigingen en culturele instellingen worden gecompenseerd in het geval zij de energielasten niet meer kunnen betalen. Daarvoor stelden partijen voorwaarden op. Zo moet er bijvoorbeeld openheid van zaken worden gegeven over het verbruik. Ook is een gesprek nodig over mogelijkheden om minder energie te verbruiken.
De VVD en Lokaal Belang Zevenaar kregen een meerderheid voor hun voorstel om ook ‘kleine ondernemers’ te compenseren. Een half miljoen van het nog niet gebruikte coronageld wordt nu ingezet om de kleine ondernemers die ‘in acute nood’ zitten te compenseren.
Energiesteun
Energiesteun © RTV Connect / Arjan Hoefakker
Pascal de Winkel van de VVD stelt dat ‘gezonde lokale ondernemers’ stevig hebben te lijden onder de hogere kosten voor stroom en gas. “We willen organisaties die direct aan een klant leveren helpen. Denk aan de lokale bakker of de slager of horeca, maar het kan ook een kapper zijn. Waar we niet op doelen zijn grote multinationals en hele grote winkelketens, die hebben natuurlijk zelf al genoeg body om hun locaties te helpen.”

Controles organiseren

Om fraude te voorkomen moet het college controles organiseren, legt VVD'er De Winkel uit in gesprek met RTV Connect. “Uiteindelijk zal er een controle moeten zijn over hoe de situatie voor de energiecrisis was en hoe nu. Dat zou een voorwaarde kunnen zijn om te controleren of iemand aanspraak maakt. Die uitvoering ligt bij de wethouder.”
Het VVD-raadslid vertelt dat overheidssteun en steun vanuit de provincie Gelderland pas in het voorjaar van 2023 wordt verwacht, daarom moet de gemeente nu helpen. De regeling is dus een tijdelijke overbrugging.