Achterhoek

Herder drinkt koffie, schapen trekken eigen plan

DOESBURG - De dames van de kudde van herder Rutger Ebbers trokken onlangs hun eigen plan. De herder was even ergens koffie drinken, toen de dames het hazenpad kozen. "Ik was vergeten de stroom op de afzetting te zetten."
Herder Ebbers vertelt dat hij al vijftien jaar de schapen naar grazige weiden voert. "Nog nooit is dat verkeerd afgelopen. Ik had een klein stukje van de dijk uitgezet waar de dames hun pens vol konden vreten met gras. Maar daar dachten de dames anders over. Zij wilden de hele dijk begrazen."
Terwijl Ebbers even verderop in Doesburg aan de koffie zit, rinkelt al snel zijn telefoon. "Wat blijkt: ik was vergeten de stroom erop te zetten." Omstanders filmden hoe de 'losgebroken' kudde zich te buiten gaat aan het malse gras op de Doesburgse dijk bij de wijk De Ooi.

'Met tien seconden was het weer bij elkaar'

Stress heeft de herder echter niet. "Ik ben nooit in paniek. Ik had de dames met tien seconden weer bij elkaar. Ik roep ze dan en dan komen ze ook gelijk naar mij toe." Op videobeelden van Joanneke de Haan valt te zien hoe de kudde snel binnen de afzetting wordt geleid door de herder en zijn schaapshond Chef.
Voorbeelden van situaties die écht mis gingen zijn er niet, volgens herder Ebbers. "Helemaal niet, het gaat namelijk al vijftien jaar goed. Ik heb de dames gewoon goed opgevoed."