Liemers

Montferlander krijgt celstraf voor faillissementsfraude

Montferlander krijgt celstraf voor faillissementsfraude
Montferlander krijgt celstraf voor faillissementsfraude © REGIO8
MONTFERLAND - De rechtbank Zutphen veroordeelt een 55-jarige man uit de gemeente Montferland tot twintig maanden cel, waarvan acht voorwaardelijk. De man maakte zich, zowel privé als in zijn functie als bestuurder van rechtspersonen, schuldig aan faillissementsfraude.
"De man sluisde door middel van oplichting en valsheid in geschrifte grote geldbedragen weg", schrijft de rechtbank. De man onttrok na een faillissement onder andere goederen aan de boedel. "Daarnaast maakte de man valse facturen op om daarmee ten onrechte omzetbelasting bij de Belastingdienst terug te vragen", laat de rechtbank weten. "Tenslotte bemoeilijkte de man de afwikkeling van de faillissementen door de administratie niet of onvoldoende bij te houden." De curatoren die de faillissementen afwikkelden konden hierdoor moeilijk hun werk doen.
De rechtbank legt een iets lagere straf op dan door de officier van justitie is geëist. "Dit komt doordat de man de fraude al een aantal jaren terug pleegde en het lang duurde voordat de zaak op zitting kwam", aldus de rechtbank, die een gevangenisstraf van 20 maanden, waarvan acht maanden voorwaardelijk, passend vindt. Aan het voorwaardelijke deel van de straf zit een proeftijd van twee jaar.