Rivierengebied

Energievergoeding voor maatschappelijke organisaties in West Betuwe

Maatschappelijke organisaties niet of nauwelijks kunnen betalen kunnen steun aanvragen bij de gemeente West Betuwe
Maatschappelijke organisaties niet of nauwelijks kunnen betalen kunnen steun aanvragen bij de gemeente West Betuwe © SRC
GELDERMALSEN - Maatschappelijke organisaties in West Betuwe met accommodatie komen in aanmerking voor een energievergoeding. De gemeente West Betuwe zet hiervoor een energienoodfonds op en werkt op dit moment de kaders uit. Dit biedt organisaties die hun energierekening niet of nauwelijks kunnen betalen financiële steun op korte termijn.
De energievergoeding geldt voor niet-commerciële organisaties, zoals dorpshuizen, verenigingen, sportclubs, musea, cultuur- en kunstinstellingen en andere sociale ontmoetingsplaatsen met een accommodatie. Wethouder Leefbaarheid Rutger van Stappershoef trekt de vergelijking met de coronacrisis: “Ook tijdens de coronacrisis ondersteunden we onze maatschappelijke infrastructuur binnen de kernen zo goed mogelijk. Dat werkte goed. Bloeiende verenigingen en clubs en onderlinge ontmoeting tussen inwoners zijn noodzakelijk. We investeren daarom al jaren in leefbare kernen. Als organisaties hun energierekening niet meer kunnen betalen, moeten ze sluiten. Activiteiten gaan niet meer door of verminderen en dan is alles voor niks geweest.”

Dringende hulp

Maatschappelijke organisaties die dringend hulp nodig hebben, kunnen nu meteen contact opnemen met de gemeente. Dit geldt ook voor organisaties met een te hoge energierekening die buiten de genoemde doelgroepen vallen en een zelfde maatschappelijk doel nastreven. Aan hen biedt de gemeente maatwerk. Voor vragen en informatie is de gemeente bereikbaar via telefoonnummer 0345 – 72 88 00 of e-mail energielasten@westbetuwe.nl.

Aanvragen energievergoeding

De gemeente verwacht begin januari 2023 te starten met het energienoodfonds. Dan kunnen maatschappelijke organisaties met accommodatie een energievergoeding zelf aanvragen via een webformulier van de gemeente. Deze organisaties ontvangen hierover persoonlijk bericht.