Rivierengebied

Verdere verduurzaming basisscholen West Betuwe

Wethouder Govert van Bezooijen en Directeur Anton Tins van de Freule van Pallandtschool in Neerijnen
Wethouder Govert van Bezooijen en Directeur Anton Tins van de Freule van Pallandtschool in Neerijnen © Gemeente West Betuwe
GELDERMALSEN - Opnieuw namen twee basisscholen in West Betuwe een nieuw ventilatiesysteem in gebruik. En een derde school installeert een ventilatiesysteem op dit moment. Ook zetten de scholen verduurzamingsstappen met de installatie van warmtepompen en zonnepanelen. Wethouder Govert van Bezooijen bekeek het resultaat op de Freule van Pallandtschool in Neerijnen en de Kievitsheuvel in Hellouw en de voortgang op de Morgenster in Geldermalsen.

33 basisscholen

Wethouder Onderwijs Van Bezooijen: “We willen de komende jaren alle 33 basisscholen verduurzamen. Zo worden alle gebouwen energiezuiniger. Dit kan met nieuwbouw, renovatie of met een kleinere ingreep. En alle scholen krijgen sowieso goede ventilatie. Dan kunnen we de luchtkwaliteit frisse-scholen Klasse B waarborgen.”

Samen investeren voor goede ventilatie

Voor de financiering kregen de scholen hulp van de gemeente en maakten ze gebruik van een subsidie van de provincie. Van Bezooijen is trots. “De nieuwe ventilatie is CO2 gestuurd. Ieder klaslokaal heeft nu een meter; groen licht betekent een goede luchtkwaliteit.” Directeur Anton Tins van CBS de Kievitsheuvel en de Freule van Pallandtschool voegt lachend toe: “En dat komt de kwaliteit van ons onderwijs echt ten goede.”

Het Integraal Huisvestingsplan

De verduurzaming van scholen is onderdeel van het Integraal Huisvestingsplan van de gemeente West Betuwe. Dit plan omschrijft de nieuwbouw of verbouw van schoolgebouwen in het basisonderwijs. Het uitgangspunt is een duurzaam gebouw met een goed binnenklimaat. Hierbij moeten alle scholen voldoen aan de frisse-scholen classificatie.