Achterhoek

Groen licht voor uitbreiding bedrijventerrein Hofskamp Oost in Varsseveld

Groen licht voor uitbreiding bedrijventerrein Hofskamp Oost in Varsseveld
Groen licht voor uitbreiding bedrijventerrein Hofskamp Oost in Varsseveld © REGIO8
VARSSEVELD - De uitbreiding van bedrijventerrein Hofskamp Oost in Varsseveld kan doorgaan, maar de gemeente Oude IJsselstreek moet op een aantal punten haar huiswerk opnieuw doen. Dat is de conclusie van de Raad van State, nadat Stichting Natuur en Milieu Aalten, enkele milieuorganisaties en buurtbewoners afgelopen zomer protest aantekenden tegen de uitbreidingsplannen.
Zo heeft de gemeente Oude IJsselstreek volgens de Raad van State ten onrechte een zogenoemde ‘afwijkingsbevoegheid’ opgenomen in het bestemmingsplan. Met deze afwijkingsbevoegdheid kan de gemeente alsnog een omgevingsvergunning verlenen voor de bouw van bijvoorbeeld een bedrijfshal op het uit te breiden industrieterrein, waarbij mogelijk stikstof vrijkomt. Volgens de Raad van State zou de eventuele stikstof die vrijkomt bij de bouwwerkzaamheden nadelige effecten kunnen hebben voor beschermde Natura 2000-gebieden in de buurt, zoals het Korenburgerveen en Bekendelle bij Winterswijk.
De gemeente is ook gebonden aan een maximale hoogte voor de bouw van eventuele antennemasten op het nieuwe bedrijventerrein. De Raad van State oordeelt dat deze maximaal 10 meter hoog mogen zijn en dat Oude IJsselstreek niet mag afwijken naar een hoogte van 40 meter, zoals eerder in het bestemmingsplan is benoemd. Buurtbewoners vrezen voor nadelige gezondheidseffecten van de zendmasten.

Geen detailhandel

Ook mag Oude IJsselstreek op het nieuwe bedrijventerrein geen verkoop van brand- en explosiegevaarlijke stoffen toestaan en geen detailhandel in volumineuze goederen toestaan, zoals bouwmarkten of keukenwinkels. Dit kan alsnog, maar dan moet de gemeente een nieuw bestemmingsplan maken waarbij de regels voor deze detailhandel en de behoefte duidelijker zijn onderbouwd.

'Behoefte aan ontwikkelingsruimte'

De gemeente is blij dat de ontwikkeling van bedrijventerrein VIP in Varsseveld hiermee verder kan. Wethouder Ben Hiddinga: “Het is mooi dat we hiermee een boost kunnen geven aan de bloeiende (smart) industry in Varsseveld. Er is daar behoefte aan ontwikkelingsruimte. Daar biedt dit bedrijventerrein de ruimte voor. We werken aan een mooi bedrijventerrein dat past bij de bestaande bedrijfsinfrastructuur, waarbij alle ruimte is voor economische groei in een ‘groene’ omgeving. “

Uitspraak bestuderen

De gemeente Oude IJsselstreek en Stichting Natuur en Milieu Aalten hebben nog niet kunnen reageren, omdat zij de uitspraak van de Raad van State nog nader willen bestuderen.