Rivierengebied

Sinterklaasfeest Culemborg geschrapt door meningsverschil om zwarte piet

Sinterklaasfeest Culemborg geschrapt door strijd om Zwarte Piet
Sinterklaasfeest Culemborg geschrapt door strijd om Zwarte Piet © SRC
CULEMBORG - Het Sinterklaascomité in Culemborg heeft besloten alle sinterklaasactiviteiten in Culemborg te schrappen. Dat maken zij donderdag bekend via een verklaring op hun website en op Facebook. De aanleiding zou een meningsverschil met de gemeente Culemborg zijn over de inzet van zwarte pieten die volledig zwart zijn.
Het comité stelt in een eerdere verklaring mee te willen buigen met de landelijke trend om Zwarte Piet te veranderen. Maar dat willen zij niet in een keer doen en daarom blijven er naast roetveegpieten ook volledig zwarte pieten actief. Volgens het comité is hieruit het beeld ontstaan dat de club zich niets van kritiek aantrekt en gewoon op de oude voet doorgaat.

'Veiligheidsrisico'

Volgens de verklaring heeft burgemeester Gerdo van Grootheest in een gesprek met het comité aangegeven dat een mix van zwarte pieten en roetveeg pieten 'absoluut niet wenselijk is en een veiligheidsrisico met zich meebrengt'. De burgemeester zou hebben aangegeven te weinig politie in huis te hebben om dit het hoofd te bieden.
Volgens het comité zijn er ook diverse bedreigingen binnengekomen. Er is daarom besloten om uit veiligheidsoverwegingen voor zowel de bezoekers als de teamleden het Sinterklaasfeest te annuleren.
Het comité was donderdagmiddag nog niet beschikbaar voor een toelichting op het besluit. Ook de gemeente Culemborg was nog niet in staat te reageren op het bericht.