Rijk van Nijmegen

Kringloopwinkel in Groesbeek mag groenten en fruit blijven verkopen

Groenten en fruit, gedoogd bij de Kringloop in Groesbeek
Groenten en fruit, gedoogd bij de Kringloop in Groesbeek © (ter illustratie)Pixabay
GROESBEEK - De gemeente Berg en Dal gaat de verkoop van groente en fruit bij de Kringloop Groesbeek twee jaar gedogen. Dit betekent dat de verkoop wordt toegestaan ook al past dit niet binnen het ruimtelijke beleid van de gemeente. Door de verkoop te gedogen blijft er goedkoop groente en fruit beschikbaar.
De koopkracht van huishoudens gaat hard achteruit en de armoede neemt toe. De gemeente vindt het aanbieden van goedkoop groente en fruit daarom van maatschappelijk belang. Een ander argument om de verkoop te gedogen, is dat de Kringloop de verkoopopbrengst (deels) gebruikt voor maatschappelijke activiteiten. Zo steunt de Kringloop goede doelen zoals de voedselbank. Ook biedt de Kringloop werkplekken aan voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Wel gedogen, niet legaliseren

De gemeente kiest voor gedogen omdat het legaliseren van de verkoop in strijd is met het ruimtelijke beleid. Dit beleid richt zich op het creëren van een sterk functionerend winkelcentrum. Uitbreiding van detailhandel buiten dit kernwinkelgebied is daarom niet mogelijk. De Kringloop bevindt zich op het bedrijventerrein en niet in het kernwinkelgebied. Bij gedogen is het verplicht om de strijdigheid met de regels zo kort mogelijk te laten duren. De verwachting is dat de koopkracht niet snel herstelt, daarom kiest de gemeente voor een gedoogperiode van twee jaar.

Geen verkoop van planten meer

Wel worden er diverse voorwaarden gesteld bij het gedogen. Zo mogen er bijvoorbeeld geen tuin- en kamerplanten meer worden verkocht. De verkoopoppervlakte voor groente en fruit mag maximaal 30 m2 groot zijn.

Gezonde producten met soms een plekje

De kringloopwinkel verkoopt sinds het begin van de coronapandemie groente en fruit. Gezonde producten, maar niet van de kwaliteit die je bij de supermarkt of groentewinkel zou verwachten. De maat kan afwijkend zijn. of er zit een plekje op. Na meldingen van ondernemers in 2020 en 2022 besloot het vorige college te gaan handhaven. Men wilde in gesprek om tot een aanvaardbare oplossing te komen.
Zo ver komt het dus niet, aangezien het nieuwe college het standpunt van zijn voorgangers niet overneemt en kiest voor de genoemde gedoogperiode. Het gestarte handhavingstraject is daarom ook afgebroken,.
De Kringloopwinkel in Groesbeek
De Kringloopwinkel in Groesbeek © Kringloop Groesbeek