Arnhem en omstreken

Tranen bij huis tweelingzusjes: 'Vreselijk wat hen overkwam'

Stolpersteinen in Renkum herdenken aan de slachtoffers van deportaties en razzia's
Stolpersteinen in Renkum herdenken aan de slachtoffers van deportaties en razzia's © RTV Connect / Arjan Hoefakker
RENKUM - In de gemeente Renkum verschijnen op steeds meer plaatsen struikelstenen in de stoepen. De gedenkstenen herinneren aan de vooral Joodse slachtoffers die bij de razzia's en deportaties werden weggevoerd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bij de onthulling van de eerste gedenkstenen in de gemeente Renkum wordt het verhaal verteld van de tweelingzussen Betje en Esther Cohen.
De eerste Renkumse gedenkstenen in de stoep herinneren aan de vlucht van de zusjes Cohen. Om te ontkomen aan de Duitse bezetter ontvluchtten zij hun ouderlijk huis aan de Achterdorperstraat 10. Ze vonden de dood tijdens het vluchten. Burgemeester Agnes Schaap vertelt dat het 'afschuwelijke verhaal' diepe indruk op haar had.
Mevrouw Spies is nu 96 jaar en maakte de oorlog bewust mee. Zij kan Betje en Esther Cohen nog goed voor de geest halen. De hoogbejaarde vrouw vertelt in tranen over hoe zij het meemaakte dat er in de trein soms razzia's werden gehouden. "En dan namen ze weer een persoon mee. Vreselijk."
Kijk hier naar een reportage waarin ze emotioneel haar verhaal doet. (Artikel loopt door onder de video.)
De gedenkstenen in de stoep zijn wereldberoemd als zogenoemde Stolpersteinen. De Duitse kunstenaar Gunter Demnig bedacht de herdenkingsstenen die al te zien zijn in veel grote en kleine steden. De gemeente Renkum krijgt de komende tijd meer Stolpersteinen voor de huizen van waaruit slachtoffers werden weggevoerd.