Rijk van Nijmegen

Wijchen gaat nadenken over dilemma schaduw van bomen versus rendement zonnepanelen

De schaduw van bomen kan ervoor zorgen dat zonnepanelen weinig rendement opleveren.
De schaduw van bomen kan ervoor zorgen dat zonnepanelen weinig rendement opleveren. © Pexels
WIJCHEN - Het Wijchense college gaat haar beleid rondom bomen die het rendement van zonnepanelen verminderen tegen het licht houden en nadenken over wat men kan doen om inwoners die hiermee geconfronteerd worden tegemoet te komen. Die oplossing zit wat wethouder Twan van Bronkhorst (Kernachtig Wijchen) niet in het kappen van bomen, maar mogelijk wel in een alternatieve locatie om zonnepanelen te realiseren.

“Wij kappen geen bomen”

Kernachtig Wijchen stelde vragen over het thema aan het college. “We krijgen er zelf als gemeente ook vragen over vanuit inwoners”, vertelt Van Bronkhorst. “Mensen willen hun woning verduurzamen om de energierekening omlaag te krijgen, maar door bomen valt er schaduw op hun dak, waardoor het rendement van zonnepanelen te laag is. Ons beleid is duidelijk: we kappen geen bomen en we gaan ook niet het model uit een boom halen ten faveure van zonnepanelen. De kroon van een boom bepaalt immers het beeld. We zijn heel erg trots op het groene karakter van onze gemeente en onze groene wijken en die bomen helpen om hittestress te verminderen en dragen bij aan de afvang van CO2. Ze zorgen er ook voor dat woningen koeler kunnen blijven in de zomer.”

Inwoners tegemoet komen

Maar het thema zorgt wel voor een dilemma, geeft Van Bronkhorst toe. Past dit beleid nog gezien de huidige energieproblematiek en duurzaamheidopgave, vraagt zijn partijgenoot Martijn Verharen dan ook aan het college. “Wij prefereren de bomen boven de zonnepanelen", zegt Van Bronkhorst, "maar een vraag als deze noopt wel om dit beleidsonderwerp eens tegen het licht te houden, alle belangen af te wegen en een keer met de gemeenteraad aan tafel te gaan om het dilemma te bespreken. Want ja, we willen een groene gemeente én verduurzaming stimuleren. Wat kunnen we dan doen om inwoners die willen verduurzamen maar door bomen in de weg worden gezeten tegemoet te komen? Wellicht een oplossing zoals bij Energiecorporatie Leur (die de helft van het toekomstige zonnepark bij Knooppunt Bankhoef gaat bezitten), dus door elders zonnepanelen mogelijk te maken.”