Liemers

Duiven introduceert kabelgoottegels voor laden auto

De openbare laadplek bij het gemeentehuis in Duiven
De openbare laadplek bij het gemeentehuis in Duiven © RTV Connect
DUIVEN - Het thuis opladen van een elektrische auto is bijna onmogelijk als de woning niet over een oprit beschikt. De kabels mogen niet gewoon over de stoep worden gelegd. Het probleem is simpel op te lossen, zo denkt het CDA Duiven-Groessen-Loo. Zij willen kabelgoottegels leggen.
Duiven gaat deze tegels, waarin de laadkabel in een gleuf met rubbers wordt gelegd, vanaf 2023 gebruiken. Het gaat om een pilot.
Of het nou voor het klimaat, tegen hoge kosten of om een andere reden is, iedereen gaat om de een of andere manier zuiniger leven. Zo overwegen volgens het CDA meer mensen om elektrisch te gaan rijden. Om in 2025 in de laadbehoefte van de elektrische auto’s te voorzien schat de gemeente Duiven ongeveer 242 openbare laadpunten nodig te hebben. "Door deze tegel kunnen inwoners gebruikmaken van eigen stroom van bijvoorbeeld de eigen zonnepanelen", legt raadslid Hans Stam uit.
Vanwege de verwachtte groei van het aantal elektrische auto’s is het college van burgemeester er wethouders bereid om de proef met de kabelgoottegel op de som te nemen.

Samen het gesprek aangaan

Inwoners kunnen zich momenteel nog niet bij de gemeente aanmelden voor de pilot. “Ondanks dat de telefoontjes al binnen komen, is er nog geen platform gemaakt voor deze pilot”, laat een woordvoerder weten van de gemeente. "Het is nog onduidelijk wanneer de aanmeldingen namelijk van start kunnen gaan." Er wordt een specifiek aantal deelnemers gekozen voor de pilot waar de speciale tegels voor de stoep van de woning geplaatst. Wel wordt er van de inwoners ook wat gevraagd: het oplaadsysteem moet de aanmelder wel zelf regelen.
“Er blijft altijd nog een verplichting bij de mensen om iets te regelen aan het eigen huis”, legt Stam uit. Als blijkt dat de pilot mislukt is, dan hoeven de mensen zich geen zorgen te maken dat de tegels weer uit de stoep gehaald worden volgens het raadslid. “We halen ze niet weg als de pilot geen succes is.”

Zevenaar begint dit jaar

Zevenaar begint dit jaar nog met de pilot van de kabelgoottegels. 21 inwoners uit Zevenaar hebben zich aangemeld voor deze pilot, waarvan in totaal 13 inwoners zijn geselecteerd voor de pilot. "Er zijn een aantal mensen afgevallen omdat zij niet aan de randvoorwaarden voldoen", laat een woordvoerder van de gemeente weten. Bij de deelnemers die wel door de keuring zijn gekomen, worden de 30 bij 15 cm grote tegels voor de deur geplaatst. Het proefproject heeft een doorlooptijd van ca. 8 maanden, waarna de gemeente Zevenaar gaat kijken of dit iets voor de toekomst is.