Achterhoek

Oude IJsselstreek wil verenigingen toekomstbestendig maken

Oude IJsselstreek wil verenigingen toekomstbestendig maken
Oude IJsselstreek wil verenigingen toekomstbestendig maken © REGIO8
GENDRINGEN - Met een nieuw online informatiepunt, het zogenaamde VIEP-punt, hoopt Oude IJsselstreek verenigingen die het lastig hebben te helpen om gezond te blijven. Verenigingen en organisaties die zich aanmelden worden geholpen met het vinden van subsidiemogelijkheden en tips voor de toekomst.
“We zagen eigenlijk voor corona al dat verenigingen best moeite hebben om vrijwilligers te krijgen, helemaal om leden vast te houden”, aldus wethouder Janine Kock. “En het VIEP kan daar hartstikke goed in ondersteunen.” Het VIEP-punt is een samenwerking tussen Helpgewoon Buurtsport en Sociaal werk Oude IJsselstreek. “Het VIEP is vooral online een centraal punt en wij proberen verenigingen daar verder te helpen zodat we samen naar een toekomstbestendige organisatie kunnen gaan”, aldus Hilde Gerritsen, woordvoerder namens het VIEP. Ze hoopt dat organisaties met problemen zich melden, want naast het vinden van subsidiepotjes kan ook een gesprek volgens haar al helpen: “Vaak helpt het al om een spiegel voor te houden en aan te geven: ’Jullie doen dit al heel lang zo, zouden jullie het niet eens op deze manier kunnen doen.’ En zo probeer je echt samen te kijken hoe je verder kan.”
Dorpshuis De Kwaksmölle in Varsseveld is een van de verenigingen die hulp van de gemeente krijgt. Mede door de coronacrisis en de stijgende energiekosten zijn er veel zorgen bij de organisatie. “We hebben twee jaar dicht gezeten en de energiekosten gingen wel door en het potje werd steeds leger en leger”, schetst beheerder Bert Roerig de situatie van het dorpshuis. “Daar hebben wij nu geen gemak van, dus wij kunnen geen onderhoud meer plegen.”

‘Klop aan’

De gemeente adviseert verenigingen en dorpshuizen die in hetzelfde schuitje zitten als het dorpshuis uit Varsseveld zich te melden bij het VIEP. “Daar zitten mensen met expertise op het gebied van kunst en cultuur, verenigingen en ook de buurthuizen”, aldus Kock. “Zij kennen gewoon de weg en als je als vereniging vragen hebt, klop daar gewoon aan.”

Sociale rol

De Kwaksmölle hoopt met hulp van het VIEP nog jarenlang een belangrijke sociale rol in het dorp te mogen vervullen. Elke dag worden er activiteiten georganiseerd van de kaartclub tot Tai Chi. “Als wij een keer op een donderdag dicht gaan, dan gaan de mensen uit hun dak, want dan missen ze hun uitje”, aldus Roerig. “Daar doen we het voor.”