Achterhoek

Varsseveldse gedenksteen per ongeluk vernietigd

Varsseveldse gedenksteen per ongeluk vernietigd
Varsseveldse gedenksteen per ongeluk vernietigd © 112Achterhoek-nieuws (archief)
VARSSEVELD - Bij werkzaamheden rond de herontwikkeling van de zuivelfabriek in Varsseveld is per ongeluk een kunstwerk weggegooid. 'De Volharding', zoals het werk heet, werd ooit aangeboden door de voormalige melkfabriek aan de inwoners van het dorp en zou een nieuwe functie krijgen.
"We hebben het niet voor niks twee jaar bewaard", geeft een woordvoerder van TB Investments, de initiatiefnemer van de herontwikkeling van de Zuivelfabriek, aan. "De steen zou een plek krijgen en hierover hebben wij ook gesproken met Het Hofshuus." De gemeente Oude IJsselstreek laat weten meerdere keren te hebben aangegeven 'zuinig te zijn' op de gedenksteen vanwege de waarde die het voor het dorp heeft. De woordvoerder van TB Investments baalt van het voorval: "We realiseren dat het een emotionele waarde heeft voor de inwoners. Het is gewoon vervelend en de aannemer zit er ook mee."
De steen werd voor de sloopwerkzaamheden van de voormalige Zuivelfabriek aan de Boterstraat veiliggesteld. Bij de laatste fase werd de steen verschoven, waarna een werknemer bij de laatste werkzaamheden het beeld per abuis voor puin aanzag. "We waren op zoek naar de steen, tot een van de mannen aangaf dat hij had gedacht dat het restbeton was", aldus de woordvoerder van TB Investments.