Achterhoek

Buurtversterkers zijn voorbeeld voor Oude IJsselstreek

Buurtversterkers zijn voorbeeld voor Oude IJsselstreek
Buurtversterkers zijn voorbeeld voor Oude IJsselstreek © REGIO8
GENDRINGEN - Ruim een halfjaar geleden is Oude IJsselstreek begonnen met het inzetten van vier 'buurtversterkers', inwoners die via een maatschappelijke baan helpen om wijken leefbaarder te maken door te klussen in en rondom huizen. De gemeente wil op deze manier inwoners meer betrekken bij de maatschappij.
“Het gebeurt natuurlijk in heel Nederland dat er mensen zijn die geen omzien hebben”, aldus wethouder John Haverdil van Oude IJsselstreek over de noodzaak om de 'buurtversterkers' in het leven te roepen. “Daar bemoeit de gemeente zich niet mee en die krijgen keurig een uitkering en die zitten, heel plat gezegd misschien, op de bank omdat ze niet anders kunnen. Is het dan niet veel mooier als je ook gewoon mee kan doen en dat je aan je gezin kunt laten zien dat ouders gewoon ergens een baan hebben en mee doen in het maatschappelijk veld?” De buurtversterkers zijn mensen die nog niet in aanmerking komen voor een reguliere baan en vervullen zo een maatschappelijke functie als buurtversterker.
Het inzetten van buurtversterkers is een samenwerking tussen de gemeente, participatiebedrijf STOER en Woningcorporatie Wonion. Yolanda Schaap uit Ulft kan door fysieke problemen zelf haar tuin niet onderhouden en heeft de hulp van de buurtversterkers hiervoor ingeroepen. “Dan bel je ze op en ze komen”, vertelt Schaap. “Wat die jongens voor werk doen, is echt super." Ze is erg positief over het resultaat: "Ik had het er echt moeilijk mee toen ze klaar waren, dat er nog zulke mensen nog zijn..."

‘Heel enthousiast’

Huub te Ronde is de begeleider van de buurtversterkers en merkt dat de deelnemers zelf ook persoonlijk groeien. “Ze zijn allemaal heel enthousiast en vanuit daar probeer je ze wat te leren, met name vaktechnisch”, laat de begeleider, die een echte hovenier in hart en nieren is, weten. “Dus als ze een haagje moeten knippen dan krijgen ze de heggenschaar in de hand. Dan laat ik ze het maar proberen en dan stuur ik ze bij. Ik heb wel het gevoel dat ze het heel leuk vinden en dat je er weer toe doet.”

Zichtbaar zijn

Niet alleen de baan zelf is belangrijk voor de mensen met een hulpvraag. Ook het zichtbaar zijn is volgens begeleider Te Ronde van groot belang: “Ik denk dat heel veel mensen een vraag hebben om hulp te kunnen krijgen. Als ze ons dan zien in de wijk, kunnen ze ons aanspreken. Wie weet wat we dan voor hun kunnen betekenen."

‘Flink aan de bak’

Uiteindelijk wil de gemeente in 2023 veertig maatschappelijke banen in de gemeente hebben. De buurtversterkers zijn hier de eerste vier van. “Dus we moeten nog wel flink aan de bak”, aldus wethouder Haverdil, die ook hoopt dat ondernemers en instanties een steentje willen bijdragen. “Er is een mailing uitgedaan aan bedrijven en instanties en we hopen dat het wat gaat opleveren."