Rivierengebied

Voortbestaan voetbalclub SCP staat volgens voorzitter op het spel

Het clubhuis na de brand
Het clubhuis na de brand © John Beckmann / RN7
DRUTEN - Voetbalclub SCP uit Puiflijk zit te springen om het clubgebouw, dat in juni vorig jaar is afgebrand, te gaan herbouwen. Dat zei SCP-voorzitter De Biezen dinsdagavond in het gemeentehuis van Druten tegen leden van de gemeenteraad. De club is zwaar teleurgesteld dat in de nieuwe begroting van de gemeente er helemaal geen geld voor hen wordt uitgetrokken.
Herbouw van de accommodatie kost ruim 900.000 euro. Na aftrek van verzekeringsgeld en subsidiemogelijkheden blijft er volgens De Biezen nog een ongedekt bedrag over van 5,5 ton. "Voor een kleine club als SCP is dat een groot bedrag. Dat zou voor ons weleens de doodsteek kunnen betekenen," aldus de voorzitter.

De tijd dringt voor SCP

De accommodatie was verzekerd voor meer dan 4 ton, maar daar doe je tegenwoordig niet veel meer mee, zo meent De Biezen. De bouwkosten zijn de laatste jaren enorm snel gestegen. De verzekering betaalt in principe alleen uit als er binnen drie jaar wordt gestart met de herbouw. Voor SCP dringt daarom de tijd, zo zei de voorzitter tegen de gemeenteraad. In het zogeheten Rondetafelgesprek van de gemeenteraad werd dinsdagavond onder andere de begroting 2023 - 2026 besproken.
De Biezen hoopt dat het college van B&W en de gemeenteraad de noodsituatie bij de club onderkennen en bereid zijn om de helpende hand toe te steken. Hij wees er op dat de club een belangrijke sociale rol vervuld binnen het dorp Puiflijk. De club heeft ook zeker groeipotentie, gezien alle geplande nieuwe woningbouw in de regio rond de club.

Officiële aanvraag financiële bijstand

Na de brand op 19 juni 2021 heeft de gemeente de club meteen geholpen met de plaatsing van tijdelijke noodunits die nog steeds worden gebruikt. Enige tijd terug heeft SCP bij de gemeente officieel een aanvraag ingediend voor financiële bijstand. Dit in de vorm van een deel schenking van geld en een deel een lening tegen gunstige voorwaarden.
SCP vindt het gerechtvaardigd, omdat men in een noodsituatie is beland door een calamiteit, namelijk een brand. Voorzitter De Biezen benadrukt dat de club de architect van de herbouw heeft meegegeven om te kiezen voor een 'sobere uitstraling van het nieuwe clubhuis'. Qua oppervlakte wordt het nieuwe clubhuis precies even groot als voorheen.