Stedendriehoek

Brandweer: 'Ga niet zelf experimenteren met warmtebronnen'

Marijke Winkeler van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland .
Marijke Winkeler van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland . © Jesse Sprikkelman
ZUTPHEN - Je huis verwarmen is een stuk duurder geworden, waardoor veel mensen in de kou zullen zitten deze winter. Daarom wordt er volop geëxperimenteerd met andere warmtebronnen, zoals een bloempot met waxinelichtjes eronder. De brandweer roept op om daar heel erg voorzichtig mee te zijn.
"We snappen helemaal dat mensen op zoek gaan naar alternatieven. Maar het is wel aan ons om mensen te wijzen op de gevaren die dat met zich meebrengt." Dat vertelt brandweervrouw Marijke Winkeler van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) in het radioprogramma van Jesse Sprikkelman.
De tekst gaat verder onder de audio.

Terracotta pot

Zo is de terracotta pot. Mensen plaatsen daar waxinelichtjes onder waardoor de pot veel warmte afgeeft. Een slecht idee, volgens Winkeler. "Waxinelichtjes horen vrij te branden. Je steekt het lontje aan, wat samen met de brand van het kaarsvet brand. Wanneer je 'm anders gaat gebruiken dan de bedoeling is kan het lichtje niet branden zoals het bedoeld is. Onder de pot wordt het veel warmer, waardoor het kaarsvet zelf ook in brand vliegt. Dan kun je maar zo een steekvlam krijgen." Ook is er risico op verhoogde koolmonoxide.
Deze lifehack is populair op social media. "En dat kan ik me goed voorstellen. Maar de gevaren moeten er echt bij vertelt worden. Ga liever met een dekentje op de bank zitten. Dat klinkt natuurlijk wat standaard. Maar het is totaal niet gevaarlijk." Een elektrisch dekentje kan ook, maar "dan moet je 'm wel oprollen wanneer je er klaar mee bent. Bij opvouwen kan de bedrading beschadigd raken. Ook moet je altijd de stekker eruit trekken." Sommige mensen leggen een elektrische deken onder hun vloerkleed leggen. Dat is geen slim idee volgens de brandweer.

Houtkachel

Dan is er nog de houtkachel die fanatiek gebruikt wordt. "Dat kan natuurlijk uiteraard. Maar dan moet je wel stoken volgens de Zwitserse stookmethode. Je moet de schoorsteen ook minimaal één keer per jaar vegen. Gebruik je de haard vaak, laat 'm dan vaker vegen. Verder is het verstandig om droog loofhout te gebruiken."