Rijk van Nijmegen

Wijchen trapt Nationale Klimaatweek af

Vlag Nationale Klimaatweek
Vlag Nationale Klimaatweek © RN7
WIJCHEN - De gemeente Wijchen heeft de Nationale Klimaatweek afgetrapt door maandag een vlag op te hangen bij het Huis van de gemeente. De campagne is een initiatief van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Op deze manier wordt er aandacht gevraagd om nog milieubewuster te leven en minder CO2 uit te stoten.
Om de Wijchenaren te helpen, zijn Theo Hesen en Caren Schipperus als klimaatburgemeesters aangesteld, speciaal voor deze week. “Ik ben blij dat we twee klimaatburgemeesters in Wijchen hebben die zich willen inzetten om het klimaat te verbeteren”, vertelt wethouder Bea Schouten die maandagochtend in het groen is gekleed.

Rol klimaatburgemeester

Er is geen specifieke taak voor een klimaatburgemeester. “De rol van mag je zelf invullen”, zegt Caren Schipperus. “Ik ga de hele week via korte berichtjes aandacht vragen voor het klimaat.” Ook organiseert Schipperus woensdag 2 november om 19.30 uur in het Kasteel van Wijchen een bijeenkomst, waarbij ze vertelt hoe ze haar voetafdruk zo klein mogelijk houdt.
Wel heeft ze een tip voor de Wijchenaren. “Ik heb één simpele tip, en dat is minder van alles. Dus minder vliegen, minder autorijden, minder vlees eten, minder spullen kopen, de kachel wat lager zetten en wat korter douchen. Zo zetten we toch al hele grote stappen als het gaat om energiebesparing.”
Toch is er via sociale media kritiek op de campagne van het ministerie geuit. Zo zijn er mensen die vinden dat er ingegrepen moet worden bij grote bedrijven, zoals Shell, in plaats van continu bij de burger. Die kritiek begrijpt de nieuwe klimaatburgemeester. “Daar ben ik het natuurlijk ook mee eens. Maar die kritiek ontslaat je niet aan de plicht die je als burger hebt om ook aan duurzaamheid bij te dragen.” De klimaatburgemeester is deze week dan ook niet van plan om naar bedrijven te stappen.