Rijk van Nijmegen

Griezelen tijdens Halloween in de gemeente Berg en Dal

Het was weer spannend op de Mansberg
Het was weer spannend op de Mansberg © Omroep B&D
GROESBEEK/MILLINGEN - Halloween is een feestdag die valt op 31 oktober en wordt traditioneel vooral gevierd in Ierland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada. Inmiddels wordt het feest steeds populairder in de rest van de wereld. Zo ook in de gemeente Berg en Dal.
Om het wat makkelijker te maken voor kinderen om tijdens de avonduren het feest mee te vieren werd het feest verschoven naar het weekend. Naar de vrijdag op de Mansberg in Groesbeek, op zaterdag waren de Stekkenberg, ook in Groesbeek, en Leuth, Kekerdom en Millingen aan de beurt.

De engste straat van Nederland

De Mansberg wordt tijdens Halloween de engste straat van Nederland genoemd. Heel veel woningen veranderen vrijdagavond in spookhuizen en vanaf 19.00.u. wordt er door ouders en kinderen gegriezeld en menig zakje snoep verzameld tijdens 'Trick or treat'. Al acht jaar wordt het feest in deze wijk gevierd. De straatverlichting gaat uit, en in de donkere duisternis komen de vele 'special effects' nog beter tot hun recht. Geraamtes, doodshoofden, afgehakte bloederige ledematen, grafstenen en een guillotine,........het is hier enger dan in het engste spookhuis op de kermis. Volgens de organisatoren komen er jaarlijks zo'n 400 kinderen kijken en huiveren.

Affiche en plattegrond

Ook in Leuth en Millingen wordt al jaren een Halloweenfeest georganiseerd, dit jaar op zaterdag 29 oktober. Hier maken bewoners met een affiche op het raam duidelijk wel of niet mee te doen. Echt nodig zijn de affiches niet, want de meeste deelnemende huizen zien er zo huiveringwekkend uit dat direct blijkt dat kinderen welkom zijn. Voor het eerst heeft de organisatie ook het dorpje Kekerdom in de organisatie meegenomen. Op een plattegrond op Facebook was te zien waar wat te beleven viel. Zo'n plattegrond was er ook op de Stekkenberg, waar ook vele kinderen een snoepje probeerden te bemachtigen.

Slapeloze nachten

In ieder geval waren er waarschijnlijk veel slapeloze kindernachten de afgelopen dagen. Of door nachtmerries door al de enge en griezelige ervaringen of door buikpijn, als gevolg van het eten van teveel van het bemachtigde snoepgoed.
Enge taferelen in Millingen
Enge taferelen in Millingen © Omroep B&D
Halloween op de Mansberg
Halloween op de Mansberg © Omroep B&D
Halloween in Millingen
Halloween in Millingen © Omroep B&D
Ook Omroep Berg en Dal TV griezelde mee in Millingen en op de Mansberg.