Rivierengebied

Druten doet oproep om melding te maken van hennepkwekerijen

Ter illustratie
Ter illustratie © Pixabay
DRUTEN - De gemeente Druten doet een oproep aan de inwoners om alert te zijn op hennepkwekerijen in woonwijken. Het kweken van hennep in woonwijken leidt volgens de gemeente regelmatig tot erg gevaarlijke situaties. De kans op brand, ontploffing en water- en stankoverlast is groot, zo staat sinds kort te lezen op de gemeentelijke website.

Kwekerijen broedplaats legionella

Hennepkwekerijen komen overal voor: in appartementen, woonhuizen, loodsen, schuurtjes, zolders, enzovoort. Wat veel mensen niet weten is dat een kwekerij vaak een broedplaats is voor legionella, en daardoor gevaar oplevert voor de gezondheid.
Daarnaast wijst de gemeente Druten er op dat telers van hennep steeds vaker het slachtoffer zijn van geweld door concurrerende criminelen, of dieven die de oogst willen stelen. Dit zorgt voor onveilige situaties in woonbuurten, zo stelt de gemeente.

Veel kenmerken wijzen op een hennepkwekerij

De gemeente noemt een groot aantal kenmerken waaraan een hennepkwekerij kan worden herkend, zoals een constant zoemend, piepend of brommend geluid. Altijd condens op de ramen. Afgeplakte ramen en deur (folie/karton).
Ook zijn er bijvoorbeeld roosters aangelegd op opmerkelijke plaatsen (aan gevel of op dak). Uiteraard kan er soms een sterke wietgeur aanwezig zijn en maakt de woning vaak een verlaten indruk.

Werkzaamheden op vreemde tijdstippen

Verder is het opvallend dat er meestal bijna nooit of maar kort iemand aanwezig is. Een ander typisch kenmerk betreft bouw- en sjouwactiviteiten op vreemde tijden. Waar men volgens de gemeente ook op kan letten is warmteafgifte (warme muren, vloeren en plafonds) en bij sneeuwval een onbesneeuwd dak, terwijl op andere daken wel sneeuw ligt.
De gemeente benadrukt dat de mensen vooral aan hun eigen veiligheid moeten denken en geen onnodige risico’s moeten nemen. Men moet er nooit zelf op af gaan, maar contact opnemen met de politie via 0900 – 8844.