Noord-Veluwe

Naar school in het buitenland? Deze jongeren uit Hattem doen het

De jongeren van Greijdanus die op uitwisseling zijn.
De jongeren van Greijdanus die op uitwisseling zijn. © Facebook/Sparkles International Student Exchange
HATTEM - Door mee te doen aan een uitwisselingsproject van de gereformeerde scholengemeenschap in Zwolle, Greijdanus, logeren vijf jongeren uit Hattem op dit moment drie weken in het buitenland. Mathilde (Canada), Carlijn (India), Kyra (Zuid-Afrika), Leah en Mylene (Verenigde Staten) maken deel uit van een groep van meer dan dertig scholieren die meedoen aan een uitwisselingsproject met 7 buitenlandse scholen.
Ze wonen in een gastgezin. "Ze gaan er naar de highschool, doen buitenschoolse activiteiten en maken diverse culturele of historische uitstapjes. Zo leren ze niet alleen die andere cultuur kennen, maar ook hun eigen, Nederlandse cultuur tegen het licht te houden", aldus de organisatie tegen RTV Hattem.
De leerlingen zijn zonder begeleiding in groepen van 4 of 6 naar hun bestemming gereisd en wonen daar elk afzonderlijk bij een gastgezin. Een plaatselijke contactpersoon onderhoudt de contacten met deze leerlingen en met het thuisfront.
Achttien jaar geleden begonnen twee docenten van Greijdanus met dit project. Beiden hadden 'buitenlandervaring' en wilden hun leerlingen ook zo'n life changing adventure aanbieden.

Er komen ook jongeren naar hier

Inmiddels hebben ruim duizend leerlingen deelgenomen aan dit uitwisselingsproject. "In het najaar sturen we ongeveer 30 leerlingen naar buitenlandse scholen, en in het voorjaar ontvangen we ongeveer 30 buitenlandse scholieren op Greijdanus", meldt de school.
De uitwisseling heeft ook neveneffecten: ouders van uitwisselingsleerlingen bezoeken de landen waar hun kinderen waren en er zijn inmiddels twee huwelijken gesloten tussen oud-scholieren van Greijdanus en een buitenlandse school.